Κέικ και Βασιλόπιτα με φρούτα και ξηρούς καρπούς
- 175 γρ.βούτυρο ή βιτάμ,
- 1 φλ. ζάχαρη,
- 1 φλ. φαρίνα,
- 1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ,
- 1 κ.γλ. κανέλα,
- 3 αυγά,
- 4 κ.σ. ξύσμα πορτοκάλι και λεμόνι,
- 1/2 φλ. σταφίδες,
- 1/2 φλ. αποξηραμένα σύκα ψιλοκομμένα,
- 1 σφηνάκι κονιάκ,
- 1/2 φλ. αμύγδαλα και καρύδια ψιλοκκομένα,
- 1φλ.άχνη,1 βανίλια.
Διακόσμηση : γλάσο,ρόδια ξηρούς καρπούς.
Για το γλάσο:
- 1 φλ.άχνη και 2-3 κ.σ. χυμό πορτοκάλι,
- χρώμα ζαχαροπλαστικής.
- Βαζουμε σε μπολ με το κονιάκ τις σταφίδες και τα ψιλοκομμένα σύκα, αφήνουμε 30 λεπτά.
- Χτυπάμε πολύ καλά το βιτάμ με τη ζάχαρη να ασπρίσει, προσθέτουμε 1-1 τα αυγά, χτυπώντας καλά να ενωθούν και να αφρατέψει το μείγμα. Προσθέτουμε την κανέλα με τα δυο είδη ξύσματος, ρίχνουμε και τις σταφίδες-σύκα μαζί με το κονιάκ, χτυπάμε στη χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ενωθούν τα υλικά. Προσθέτουμε τέλος τη φαρίνα με το μπέικιν χτυπώντας.
- Σε στρογγυλό ταψί στρώνουμε λαδόκολλα, την βουτυρώνουμε και ρίχνουμε το μείγμα του κέικ. Ψήνουμε στους 180ο για 30-40 λεπτά, δοκιμάζοντας με καλαμάκι ή μαχαιράκι αν είναι ψημένο.
- Βγάζουμε από το φούρνο,αφήνουμε 15 λεπτά και το αφαιρούμε από τη λαδόκολλα,αφήνουμε να κρυώσει καλά, το καλύπρουμε με την άχνη-βανίλια και ετοιμάζουμε το γλάσο.
- Βάζουμε σε μπολ την άχνη με τον χυμό, ανακατεύουμε καλά να φτιάξουμε ένα πηχτό γλάσο που θα στέκεται, αν θέλουμε το χρωματίζουμε. Σχηματίζουμε τον αριθμό με ρόδια και καρύδια ή αμύγδαλα, γράφουμε με το χρωματιστό γλάσο ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ, κάνουμε κάποια σχεδιάκια αν θέλουμε.
- Μπορούμε να καλύψουμε ολόκληρο το κέικ-βασιλόπιτα με το χρωματιστό γλάσο,εδώ όμως θα χρειαστούμε 4 φλ. άχνη και 4-5 κ.σ. χυμό.