Καραμέλα σπιτική βουτυράτη
- 230 γρ ζάχαρη ασπρη η καφε
- 80 ml νερο
- 110 γρ βούτυρο
- 1 πρέζα αλάτι
- 150ml κρεμα γαλακτος
- Βαζουμε τη ζαχαρη με το νερο σε μια κατσαρολα να βρασει, ανακατευοντας με ένα ξύλινο κουτάλι.
- Μόλις διαλυθεί η ζάχαρη, ριχνουμε το βουτυρο και το αλατι και αφήνουμε να βράσουν, ανακατευοντας σε μέτρια φωτιά. Να σιγοβράζουν μέχρι το μείγμα να μοιάζει με καραμέλα και να εχει παρει ενα καραμελενιο χρωμα και να εχει εξατμιστεί το υγρό.
- Όταν εχουμε το επιθυμητό χρώμα, αποσύρουμε από τη φωτιά για λίγο και ριχνουμε την κρεμα γαλακτος, αν αρχιζει και σφίγγει μην απελπίζεστε, θα επανελθει παλι και θα γινει μια κρεμα, ανακατεουμε συχνα, αφηνουμε σε χαμηλή φωτιά να σιγοβράσουν για άλλα 10-15 λεπτά.
- Βαζουμε την καραμελα σε βαζακια. Ειναι μια νοστιμοτατη καραμελα για αλειμμα σε ψωμι, ψωμακια, κρουσαν και για επάλειψη τουρτας, στον καφε που πινουμε η σε σοκολατα που πινουμε η να την ζεστανουμε λιγο ελαφρα και να περιχισουμε μαφινς η μπραουνις
- Μπορουμε να την διατηρησουμε σε Ψυγείο για 2-3 μήνες και σε θερμοκρασία δωματίου για περίπου 2 εβδομάδες.
Αν κανουμε την καραμελα μας με την μαυρη ζαχαρη, θα μας βγει το χρωμα πιο σκουρο και εχει μια αλλη γευση, δοκιμαστε και τα δυο να δειτε το διαφορετικο αποτελεσμα
οταν δεν εχεις ζαχαρουχο κανεις αυτη και εχεις για το γλυκο σου
και εχεις κερδιση χρονο και ρευμα γιατι γεινετε γρηγορα δεν χρειαζετε να την βρασης 2 ωρες οπως το ζαχαρουχο