Φασουλονταβάς
- 1/2 κιλό φασόλια γίγαντες αποβραδίς μουσκεμένοι σε κρύο νερό.
- Λάδι 3/4 της κούπας.
- 2-3 μικρά καρότα ψιλοκομμένα,
- λίγη σελινόριζα ψιλοκομμένη.
- 3 μέτρια κρεμμύδια κομμένα φέτες.
- 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη.
- 1 φλιτζάνι του τσαγιού χυμό ντομάτας η 3 ντομάτες φρέσκιες ψιλοκομμένες..
- Μαϊντανό ψιλοκομμένο αρκετό.
- Αλάτι ,πιπέρι ,ρίγανη.
- Βάζουμε αποβραδύς τα φασόλια να μουσκεύουν σε μπόλικο νερό.Ρίχνουμε το νερό αυτό βάζουμε καθαρό και τα βάζουμε να βράσουν.
- Συγχρόνως βάζουμε το λάδι στο τηγάνι. Σωτάρουμε τα κρεμμύδια με τα καρότα και το σκόρδο να σωταριστούν για λίγο. Προσθέτουμε την ντομάτα την ρίγανη το αλάτι το πιπέρι και την ρίγανη. Βράζουμε καλά την σάλτσα και προσθέτουμε στο τέλος και τον μαϊντανό.
- Βάζουμε σε μέτριο ταψί τα φασόλια και ρίχνουμε απο πάνω τη σάλτσα. Ανακατεύουμε καλά και φουρνίζουμε σε 250 βαθμούς προθερμασμένο φούρνο περίπου μισή ώρα.
- Το σερβίρω με πράσινη σαλάτα και σπιτικά τουρσάκια (βλέπε συνταγή)
Όταν βράζουμε τα φασόλια φροντίζουμε να μείνει νεράκι στην κατσαρόλα γιατί θα χρειαστεί στο ψήσιμο του φούρνου ,να μην γίνουν πολύ στεγνά τα φασόλια μας.