Χριστουγεννιάτικη Χήνα ή Γαλοπούλα

recipe image
Προστέθηκε από Bianka, Κυριακή, 22 Νοέμβριος 2009 Μέση βαθμολογία vote imagevote imagevote imagevote imagevote image / 5 4 χρήστες ψήφισαν
Περιγραφή

Είναι Παράδοση για τις μέρες των Γιορτών !

Συστατικά
  • Μια χήνα ή γαλόπουλα  2.800 γρ.
  • 3-4 κρεμμύδια κομμένα σε κύβους
  • λίγο σέλινο, καρότο, πράσο
  • λίγη ρίζα από μαϊντανό αν έχουμε
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 1 κ,σ. ντομάτα πελτέ
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 3-5 σποράκια  μπαχάρι
  • 1/2 κ.γ. θυμάρι
  • 1 μικρό κλωναράκι δενδρολίβανο
  • Πιπέρι -αλάτι
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • 3 κούπες ζωμό από κότα
  • 1 κούπα κόκκινο ξηρό κρασί

Γέμιση

  • 1/2 κούπας σταφίδες
  • 100 γρ. συκώτι γαλοπούλας
  • 1/2 κούπας ζωμό κότας
  • 1 κούπα ρύζι
  • 4 κ,σ. μαργαρίνη
  • 1 κ,γ. αλεσμένο μπαχάρι
  • 100 γρ. κουκουναρόσπορο
  • 200 γρ. κάστανα  καθαρισμένα και βρασμένα
  • 1 κρεμμύδι σε κύβους κομμένο
Οδηγίες

  1. Πρώτα κάνουμε την σάλτσα για την χήνα
  2. Παίρνουμε τα εντόσθια και τον λαιμό τις φτερούγες και το πάχος που είναι μέσα στην χήνα και τα κόβουμε μικρά κομματάκια
  3. Το βάζουμε σε μια κατσαρόλα να λιώσει, ρίχνουμε την ζάχαρη στο λίπος να ξανθύνει καλά  και να σκουρύνει λίγο
  4. Ρίχνουμε τα εντόσθια, τον λαιμό κα τις φτερούγες, να καβουρδιστούν και να πάρουν ένα σκούρο χρώμα
  5. Ρίχνουμε τα κρεμμύδια και τα αφήνουμε και αυτά να πάρουν χρώμα
  6. Ανακατεύοντας, προσθέτουμε και τα λαχανικά κομμένα, το σκόρδο και την ντομάτα
  7. Ρίχνουμε τον ζωμό κότας το κρασί, αλάτι και πιπέρι και τα βράζουμε για 2 ώρες
  8. Κάνουμε την γέμιση
  9. Ζεσταίνουμε την μαργαρίνη, ρίχνουμε τα κρεμμύδια να πάρουν χρώμα και μετά τα συκωτάκια, και αφήνουμε να σοταριστούν
  10. Προσθέτουμε το κουκουνάρι και τις σταφίδες, το σβήνουμε με 1 κούπα ζωμό κότας ρίχνουμε  το μπαχάρι αλάτι και πιπέρι
  11. Προσθέτουμε άλλη 1 ½ κούπα ζωμό και 1 κούπα  ρύζι αφήνουμε να βράσουν 20 λεπτά και  προσθέτουμε και τα κάστανα
  12. Με την γέμιση γεμίζουμε την Χήνα, την βάζουμε στο ταψί με 1 κούπα ζωμό κότας
  13. Το πρωί στις 9,30,  βάζω την Χήνα στον φούρνο στους 100 βαθμούς, για 5 ώρες να ψήνεται
  14. Μετά από 2 ώρες βγάζω το λίπος που βγάζει η Χήνα με ένα κουτάλι και την περιχύνω με το ζουμάκι της
  15. Κόβω ένα κρεμμύδι και μια ντομάτα στα 4 και τα ρίχνω και αυτά στο ταψί και πάντα την περιχύνω με το ζουμάκι της
  16. Στις 14,30 ανεβάζω την θερμοκρασία στους150 βαθμούς και αφήνω 2 ώρες να ψήνεται έως να έχει πάρει ένα πολύ ωραίο χρώμα
  17. Μετά την παίρνω, την βάζω σε μια πιατέλα και στραγγίζω το ζουμάκι της το όποιο το πρόσθεσα στην σάλτσα που έφτιαξα
  18. Την στραγγίζω με ένα τρυπητό, βάζω την σάλτσα σε μια κατσαρόλα και αφήνω να πάρει μια βράση
  19. Παίρνω 2 κ,σ. νισεστέ ή κορν φλάουρ και 1 κ.σ. νερό, τα ανακατεύω και δένω την σάλτσα