Περιγραφή
Τα μελομακάρονα αγαπημένο γλυκό των Χριστουγέννων στην Ελλάδα. Το κακό είναι ότι τα φτιάχνουμε μόνο την περίοδο των εορτών, αν και είναι ένα τόσο υγιεινό, εύκολο και νόστιμο γλυκό.
Για το σιρόπι
Για γαρνίρισμα

Το σιρόπι (για 2 λαμαρίνες του φούρνου)
Μπορούμε να φτιάξουμε και γεμιστά μελομακάρονα.
Παίρνουμε λίγο ζυμάρι στο χέρι μας, το κάνουμε πλατύ και στο κέντρο βάζουμε μισό κουταλάκι από το μείγμα του καρυδιού. Με προσοχή το κλείνουμε και δίνουμε το γνωστό σχήμα.
Για σοκολατένια μελομακάρονα


Το αλεύρι δε θα το ρίξουμε όλο από την αρχή, αλλά θα αφήσουμε λίγο από το 1 κιλό περίπου μισή κούπα. Και θα το προσθέσουμε, όταν θα χρειαστεί στο τέλος. Δε θέλουμε σφικτό ζυμάρι
Σας δείχνω πώς τα φτιάχνω με 2 τρόπους: Με κουπ πατ που χρειάζεται αλεύρωμα για να μην κολλά εσωτερικά η ζύμη. Με το χέρι σε σχήμα ωειδές που τα κεντώ με το τσιμπιδάκι ή τα περνώ από τον τρίφτη του τυριού για να πάρει το κλασσικό σχήμα.
Το σχέδιο χρειάζεται για να συγκρατήσει καλύτερα το καρύδι που θα πέσει επάνω του.
Στο σιρόπι βάζω και 1 κ.σ. λεμόνι στο τέλος.
Στα γεμιστά φροντίστε το άνοιγμα να είναι από την πλευρά του ταψιού!