Χριστόψωμο (Μικρασιάτικο)

recipe image
Προστέθηκε από ΝΤΙΝΑ, Τρίτη, 27 Οκτώβριος 2009 Μέση βαθμολογία vote imagevote imagevote imagevote imagevote image / 5 3 χρήστες ψήφισαν
Περιγραφή

Παραδοσιακά την παραμονή των Χριστουγέννων κάθε νοικοκυρά έψηνε το δικό της Χριστόψωμο. Έβαζαν ότι πιο εκλεκτό υπήρχε μέσα και μεγάλη δεξιοτεχνία !

Συστατικά
  • 350 γρ. αλεύρι
  • 1 γιαούρτι 150 γρ.
  • 100 γρ. χυμό πορτοκαλιού
  • 20 γρ. ζάχαρη άχνη
  • αλάτι
  • 25 γρ. βούτυρο
  • 1 κουτ. μαγιά ξηρή
  • ψιλοκομμένα καρύδια
  • ξύσμα λεμονιού
  • ξύσμα πορτοκαλιού
Οδηγίες
  1. Ζυμώστε όλα τα υλικά μαζί, εκτός από τα καρύδια και τα ξύσματα.
  2. Αφήστε το ζυμάρι να ανέβει
  3. Μόλις ανέβει ζυμώστε το λίγο και ρίξτε τα υπόλοιπα
  4. Αφήστε το να ξανανέβει, βρέχετε το με νερό και ρίξτε σουσάμι.
  5. Ψήστε το όπως το ψωμί.
  6. Μπορείτε να κρατήσετε λίγη ζύμη και να διακοσμήσετε την επιφάνεια, με κοτσίδες τριανταφυλλάκια  ή το σχήμα του σταυρού
Λίγα μυστικά ακόμα

Η φωτογραφία είναι από παραδοσιακό Αρτοπαρασκευαστή