Τάρτα Σταφύλι

recipe image
Προστέθηκε από Margo, Δευτέρα, 21 Σεπτέμβριος 2009 Μέση βαθμολογία vote imagevote imagevote imagevote imagevote image / 5 9 χρήστες ψήφισαν
Περιγραφή

Δροσερή και χορταστική, για καφέ, τσάι, κέρασμα ή ακόμη και ως δώρο σε φίλους !

Συστατικά
Στα γρήγορα
Γλυκά
Άλλες κατηγορίες
Φτιάχνει
Μία Τάρτα διαμέτρου 28 εκατ.

Βάση Τάρτας

  • 300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 200 γρ. βούτυρο παγωμένο σε κύβους
  • 8 κ.σ.  ζάχαρη άχνη
  • 1 αυγό

 

Κρέμα

  • 350 ml γάλα
  • 150 ml κρέμα γάλακτος
  • 5 κ.σ. ζάχαρη
  • 5 κ.σ. κορν φλάουερ
  • 1 κ.γ. άρωμα βανίλιας
  • 1 κρόκος
Σταφύλι λευκό και μαύρο

 

Γλάσο Λάμψης

  • 100 γρ. νερό
  • 50 γρ. ζάχαρη
  • 1 φύλλο ζελατίνης
Οδηγίες



Για τη βάση της τάρτας

  1. Στο μίξερ ή σε μεγάλο μπολ αναμιγνύουμε όλα τα υλικά πατώντας τα απαλά.
  2. Τυλίγουμε τη ζύμη σε μεμβράνη και την τοποθετούμε στο ψυγείο για 30 λεπτά ή και περισσότερο.
  3. Βουτυρώνουμε πολύ καλά μια φόρμα τάρτας διαμέτρου 28 εκ.
  4. Ανοίγουμε τη ζύμη με τον πλάστη (ανάμεσα σε χαρτί ψησίματος), σε λεπτό φύλλο και την στρώνουμε ωραία πάνω στη φόρμα. Κόβουμε με τον πλάστη τα περισσεύματα.
  5. Με πιρούνι τρυπάμε σε διάφορα σημεία τον πάτο της ζύμης.
  6. Τοποθετούμε επάνω στη ζύμη ένα κομμάτι χαρτί ψησίματος και ρίχνουμε όσπρια για να μην φουσκώσει η ζύμη κατά το ψήσιμο.
  7. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175o C για 20-30 λεπτά, αφαιρούμε το χαρτί με το βάρος και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 10-15 λεπτά μέχρι ψηθεί και να πάρει το χρώμα που επιθυμούμε.
  8. Όταν ψηθεί η βάση της τάρτας την αφήνουμε λίγο να κρυώσει και την αφαιρούμε από τη φόρμα.

    Για την κρέμα
  9. Σε κατσαρολάκι ρίχνουμε το 2/3 του γάλατος, την κρέμα και το άρωμα κι αφήνουμε να ζεσταθούν αρκετά.
  10. Το υπόλοιπο γάλα, με τον κορν φλάουερ και τον κρόκο τα αναμιγνύουμε χωριστά με το σύρμα και τα ρίχνουμε στο κατσαρολάκι ανακατεύοντας μέχρι να δέσει η κρέμα. Όταν φουσκαλιάσει η κρέμα είναι έτοιμη. Τη μεταφέρουμε σε γυάλινο δοχείο, τη σκεπάζουμε με μεμβράνη για να μην κάνει κρούστα και την αφήνουμε να κρυώσει.

    Για το Γλάσο Λάμψης
  11. Σε κρύο νερό ρίχνουμε το φύλλο της ζελατίνης να μαλακώσει, για 5-10 λεπτά.
    Σε μικρό κατσαρολάκι ρίχνουμε το νερό και τη ζάχαρη να πάρει βράση για 1 λεπτό και να λιώσει η ζάχαρη.
    Στύβουμε τη ζελατίνη, την προσθέτουμε στο ζεστό μίγμα κι ανακατεύουμε να διαλυθεί καλά. Αφαιρούμε αμέσως μετά από τη φωτιά.
    Αφήνουμε να κρυώσει  και να αρχίσει να πήζει και αλείφουμε με πινέλο τα φρούτα μας.



Στήσιμο της Τάρτας

  • Στρώνουμε την κρέμα μέσα στην βάση της τάρτας, αφού προηγουμένως έχουμε χτυπήσει με το σύρμα την κρέμα για να αφρατέψει.
  • Στολίζουμε την επιφάνειά της με το λευκό και μαύρο σταφύλι σε όποιο σχήμα επιθυμούμε.
  • Με το πινέλο γλασάρουμε την επιφάνεια, για να γυαλίσουν τα φρούτα και να διατηρηθούν.

Λίγα μυστικά ακόμα