Η Μηλόπιτα της Ζαχάρως

recipe image
Προστέθηκε από Bianka, Παρασκευή, 31 Ιούλιος 2009 Μέση βαθμολογία vote imagevote imagevote imagevote imagevote image / 5 3 χρήστες ψήφισαν
Συστατικά

Για τη ζύμη

  • 300 γρ . αλεύρι μαλακό
  • 2-3 κ.σ. γάλα
  • 100 γρ . ζάχαρη
  • 125 γρ . βούτυρο
  • 2 αυγά
  • 42 γρ . μαγιά φρέσκια
  • 1 πρέζα αλάτι
  • Ξύσμα από ένα λεμόνι

Γέμιση

  • 1 κιλό μήλα
  • χυμός από μισό λεμόνι
  • λίγο νερό
  • 200 γρ ζάχαρη
  • 125 γρ . αμύγδαλα
  • 100 γρ σταφίδες
  • 1 βανίλια
  • 2 κ.σ κονιάκ
Οδηγίες
  1. Σε λεκάνη του μιξερ βάζουμε το αλεύρι με το βούτυρο σε κομματάκια και τα αυγά .
  2. Ζεσταίνουμε το γάλα και διαλύουμε μέσα του τη μαγιά , και όλο αυτό το ρίχνουμε στη λεκάνη με το αλεύρι και τα ζυμώνουμε στο μίξερ για 10 λεπτά μέχρι να γίνει μια ζύμη μαλακή .
  3. Το κάνουμε μια μπάλα .
  4. Παίρνουμε μια πετσέτα κουζίνας , βάζουμε στη μέση το ζυμάρι και το δένουμε καλά στραυρωτά σε ένα πουγγί .
  5. Μετα σε κατσαρόλα των 8 λίτρων , βάζουμε κρύο νερό περίπου 6 λίτρα και ρίχνουμε το πουγκί μας μέσα και το αφήνουμε 45 λεπτά .
  6. Αυτό θα φουσκώσει και όταν ο κόμπος γυρίσει προς τα κάτω και το ζυμάρι πλέει στην επιφάνεια , έτσι που να φαίνεται το μισό χωρίς το νερό να το σκεπάζει , είναι έτοιμο .
  7. Το βγάζουμε από το νερό , βγάζουμε την πετσέτα και το αφήνουμε λίγο να στραγγίσει .
  8. Το βάζουμε σε λεκανίτσα του μίξερ και προσθέτουμε 100 γρ . ζάχαρη , αλάτι και το ξύσμα λεμονιού , τα ζυμώνουμε λίγο για να ενωθούν τα υλικά και το κάνουμε πάλι μπαλάκι .
  9. Σε μια φόρμα με στεφάνι βάζουμε μια λαδόκολλα .
  10. Κρατάμε το 1 / 3 από το ζυμάρι και το υπόλοιπο το απλώνουμε στην φόρμα και τα πλάγια
  11. Το 1 / 3 από το ζυμάρι το απλώνουμε σε άνα καλά αλευρωμένο μέρος , το ανοίγουμε σε φύλλο και το κόβουμε σε λωρίδες 12 .

Φτιάχνουμε τη γέμιση :

  1. Καθαρίζουμε τα μήλα , τα κόβουμε σε κυβάκια και τα βαζουμε να βράσουν με το νερό , την ζάχαρη και τον χυμό λεμονιού .
  2. Όταν μαλακώσουν το παίρνουμε από την φωτιά και ρίχνουμε τα υπόλοιπα υλικά .
  3. Ανάβουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς , βάζουμε την γέμιση μέσα στην φόρμα και με τις λουρίδες κάνουμε ένα σχέδιο μπακλαβαδωτό και αλείφουμε τον κρόκο με το πινέλο .
  4. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 10 λεπτά στους 200 βαθμούς και μετά στους 175 ° για άλλα 20 λεπτά .
  5. Όταν το βγάλουμε από το φούρνο , κάνουμε γλάσο το περιχύνουμε και ρίχνουμε ζάχαρη από την χονδρή ή με καβουρδισμένα φιλέ αμύγδαλα .
  • Γίνονται και τσουρέκια με την ίδια ζύμη και γίνεται ένα μεγάλο γεμιστό τσουρέκι με αυτόν τον τρόπο


Γέμιση με αμυγδαλόπαστα :

  • 125 γρ . αμυγδαλόπαστα
  • 100 γρ , ζάχαρη άχνη
  • 4 κ.σ. κρύο νερό
  • Την αμυγδαλόπαστα την τρίβουμε στον τρίφτη και βάζουμε 100 γρ ζάχαρη αχνη και 4 κ.σ. κρύο νερό και τα ανακατεύουμε όλα μαζί .

Γέμιση από φουντούκια

  • 200 γρ φουντούκια αλεσμένα
  • 60 γρ . γάλα καυτό
  • 25 γρ . βούτυρο
  • 50 γρ . ζάχαρη
  • λίγη κανέλλα
  • 1 αυγό
  • 1 βανίλια
  • 3 κ.σ. σταφίδες
  • 3 κ.σ. αμύγδαλα χοντροκομμένα
  1. Ανακατεύουμε πρώτα το πολύ καυτό γάλα με τα αλεσμένα φουντούκια και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα και γεμίζουμε το γλυκό μας .
  2. Ανάμεσα σε 2 αλευρωμένες λαδόκολλες ανοίγουμε το ζυμάρι σε ένα φύλλο 25x35 και βάζουμε τη μια από τις 2 γεμίσεις που θέλουμε , αλλά αφήνουμε 1 πόντο στην άκρη για να κλείσει καλά η ζύμη μας .
  3. Το κάνουμε ένα μισοφέγγαρο ή το κάνουμε κουλούρα .
  4. Το βάζουμε στο ταψί ώστε η ραφή να είναι ατο κάτω μέρος .
  5. Ζεσταίνουμε 1 κ.σ. βούτυρο και αλείφουμε με ένα πινέλο το τσουρέκι μας , ρίχνουμε και τα αμύγδαλα φιλέ .
  6. Όταν το βγάλουμε από το φούρνο , κάνουμε γλάσο με ζάχαρη άχνη και λίγο νερό και το περιχύνουμε .
  • ( Ζαχαρη χονδρή ίσως να έχει το Lidl .... για ρωτήστε !)