Λέμε στον ψαρά μας να καθαρίσει τις σουπιές ή τις καθαρίζουμε προσεκτικά αν είναι φρέσκες. Πλένουμε πολύ καλά τις σουπιές μας και τις κόβουμε σε χοντρά κομμάτια ή λωρίδες.
Βάζουμε τα κομμάτια σουπιάς στην κατσαρόλα με 1 σφηνάκι ξύδι και αλάτι να βγάλουν τα υγρά τους ,τις στραγγίζουμε .
Σε καθαρή κατσαρόλα ρίχνουμε το λάδι και σοτάρουμε τα κρεμμύδια,πιπεριά,σκόρδο,καρότα λίγα λεπτά να γυαλίσουν.
Προσθέτουμε τις σουπιές που έχουν στραγγίξει καλά,ανακατεύουμε να σοταριστούν ,σβήνουμε με το κρασί.
Αφού ξεθυμάνει το κρασάκι μας προσθέτουμε τις ντομάτες ή τα ντοματάκια ,το νερό ,τα μπαχαρικά,ρίγανη .
χαμηλώνουμε τη φωτιά μας και σιγοβράζουμε για 40-45 λεπτά περίπου να μαλακώσουν οι σουπιές.
Στο μισάωρο προσθέτουμε το σέλινο και συνεχίζουμε το βράσιμο.
Βράζουμε το κοφτό μακαρονάκι σε αλατισμένο νερό,στραγγίζουμε.
Σε αυτό το σημείο μπορούμε να τα ρίξουμε στο ήδη βρασμένο φαγητό μας να πάρουν μία βράση και να ενωθούν με τα υλικά.
Εγώ τα έφτιαξα χωριστά , σερβίρισα με χοντροκομμένο σέλινο!
Λίγα μυστικά ακόμα
Ξύδι ρίχνω στο νεροβράσιμο όλων των θαλασσινών για να φεύγει η βαριά μυρωδιά τους και το αλάτι τα βοηθάει να βγάλουν γρήγορα τα υγρά τους.