600 γρ. κεράσιαπλυμμένα, καθαρισμένα και ξεκουκουτσιασμένα
3 αυγά
1 ¼ της κούπας γάλα
1 κούπα ζάχαρη
1 ¼ κούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Μισό κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
2 βανίλιες
1 κ.γλ. εσάνςπικραμυγδάλου στη ζύμη ή 2 κουταλιές λικέρ κεράσι (κιρς)
Ελάχιστο αλάτι
Λίγο λιωμένο βούτυρο για το άλειμμα της φόρμας
Για τα κεράσια
1 κ.σ. βούτυρο
2 κ.σ. ζάχαρη
Ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα
Οδηγίες
Χτυπώ στο μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη και ρίχνω το γάλα, τη βανίλια, το αλάτι, την εσάνς και το μπέικιν ανακατεμένο στο αλεύρι. Γίνεται ένας σχετικά αραιός χυλός.
Σε τηγάνι με το βούτυρο ρίχνω τα κεράσιακαι τα σοτάρω για 2-3 λεπτά.
Ρίχνω τη ζάχαρη και αφήνω 1-2 λεπτά να καραμελώσει και κατεβάζω από τη φωτιά.
Βουτυρώνω μια φόρμα και βάζω τα κεράσια με το λίγο ζουμάκι που έχει.
Πάνω περιχύνω το χυλό και καλύπτω τα κεράσια.
Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οπερίπου 50 λεπτά.
Κάνω τον έλεγχο με την οδοντογλυφίδα, να δω αν έχει ψηθεί.
Μόλις κρυώσει λίγο την αναποδογυρίζω σε πιατέλα.
Ραντίζω με την άχνη και σερβίρω.
Λίγα μυστικά ακόμα
Τη φτιάχνουν στην επαρχίαLimouzinτης Γαλλίας την εποχή της συγκομιδής των κερασιών!. Στο ίντερνετ υπάρχει σε διάφορες παραλλαγές. Πήρα από το νετ ιδέεςκαι ιδούη δική μου εκδοχή!
Για ταρτιέρα 30 εκ.
Μπορεί να γίνει και με άλλο φρούτο όπως ροδάκινα, νεκταρίνια,αχλάδια , φράουλες. Στα ζουμερά φρούτα, ρίχνουμε περισσότερο αλεύρι.