Καθαρίζουμε τα καλαμαράκια, τα πλένουμε και χωρίζουμε το σώμα απ᾿ τα κεφάλια. Ανοίγουμε το σώμα στη μέση κατά μήκος, για να τα καθαρίσουμε και να τα χωρίσουμε σε δυο κομμάτια.Τα κεφάλια και τα πλοκάμια, τα κρατάμε ολόκληρα.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το λάδι να ζεσταθεί και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Όταν το κρεμμύδι να γίνει διάφανο, ρίχνουμε στην κατσαρόλα τα καλαμάρια και τα σοτάρουμε για 8'- 10' ακόμη, μέχρι να πιεί τα υγρά του. Τα σβήνουμε με το κρασί και όταν εξατμιστεί, βάζουμε το χυμό ντομάτας, το μαϊντανό, δάφνη, το αλάτι,πιπέρι και ένα ποτήρι ζεστό νερό.
Σιγοβράζουμε το φαγητό μας για 30'- 45' περίπου, μέχρι να μαλακώσουν τα καλαμαράκια και να δέσει η σάλτσα τους . Το σερβίρουμε ζεστό και το συνοδεύουμε με πατάτες τηγανιτές, ή κοφτό μακαρονάκι.
Λίγα μυστικά ακόμα
Τα καλαμαράκια τα βάζω πάντα με λίγο ξύδι στην κατσαρόλα να πιουν τα νερά τους και μετά προσθέτω το λάδι,κρεμμύδια,σκόρδο να σοταριστούν όλα μαζί.