Ματζούνι, ματζούν (macun) από τη Θράκη

recipe image
Προστέθηκε από BarBarBar, Δευτέρα, 12 Ιανουάριος 2015
Περιγραφή

Ονομάζεται ματζούν (macun) κι όπως λέει η παράδοση εφευρέθηκε το 1527 από το Σουλεϊμάν το Μεγαλοπρεπή για την ανάρρωση της μητέρας του Βαλιντέ. Είναι αρωματικό, γεμάτο μπαχάρια και μέλι. Σύμφωνα με την παράδοση αυτό το μαγικό ίαμα αποτελείται από σαράντα ένα υλικά, που μπορούν να βοηθήσουν σε σαράντα ένα νοσήματα. Οι Φραγκο-Λεβαντίνοι το ονόμασαν “BaumedeSultan” (Βάλσαμο του Σουλτάνου). Όταν ήμουν παιδί πλανόδιοι πωλητές το πουλούσαν στις γειτονιές.

Συστατικά
Στα γρήγορα
Γλυκά
Άλλες κατηγορίες
  • 2 φλ.τσαγιου κοκκινη ζαχαρη, εαν δεν βρειτε βαζετε χρωμα ζαχαροπλαστικης, εαν δεν θελετε χρωμα, καντε το ασπρο.
  • 1 φλ.του καφε νερο στο οποιο εχετε βρασει διαφορα μπαχαρικα (κανελα, τζιντζερ, κολιαντρο, βανιλια κλπ) να γινει το νερακι μας αρωματικο, εαν δεν σας αρεσουν αυτες οι μυρωδιες βαλτε βανιλια μονο η μαστιχα Χιου
  • 1 φλ.του καφε ροδονερο
  • 1 κουτ.της σουπας γλυκοζη
  • 1 κουτ.της σουπας μελι
  • 2-3 σταγονες λεμονι
Οδηγίες
  1. Βραζουμε καλα τα υλικα μας και τα φτανουμε ενα σταδιο πριν την καραμελα.
  2. Αποσυρουμε το σκευος μας απο την φωτια και το βαζουμε σ ενα αλλο γεματο κρυο νερο για να σταματησουμε τον βρασμο, αρχιζουμε και δουλευουμε με ενα γερο πηρουνι γρηγορα σαν να χτυπαμε αυγολεμονο (θελει γερα μπρατσα), μολις αρχιζει να γυαλιζει σταματαμε το χτυπημα.
  3. Τυλιγουμε σ ενα καλαμακι σαν γλυφιτζουρι και το προσφερουμε μαλακο, εαν θελουμε να το παγωσουμε γρηγορα σταζουμε επανω λιγο λεμονι.