Κορμός μανταρίνι

recipe image
Προστέθηκε από vasiliki ver, Παρασκευή, 09 Ιανουάριος 2015
Περιγραφή

Αφράτος , νόστιμος κορμός με μανταρίνια!

Συστατικά
Στα γρήγορα
Γλυκά
Άλλες κατηγορίες
Σερβίρει
6-8 άτομα

Υλικά για το παντεσπάνι :

  • 100 γρ. φαρίνα,
  • 4 αυγά,
  • 2 βανίλιες ή 1 κ. γλ. εκχύλισμα βανίλιας,
  • 50 γρμ. βιτάμ μαλακό,
  • 2/3 φλ. ζάχαρη,
  • 1/2 κ. γλ. αλάτι.

Γέμιση-κρέμα:

  • 500 γρ. τυρί κρέμα,
  • 1/2 φλ. άχνη,
  • 1-2 βανίλιες,
  • 2 κ.σ. κακάο ή Nesquik ,
  • 150 γρ. βιτάμ,
  • 1 μικρή κρέμα γάλακτος,
  • 6 μανταρίνια.

Προαιρετικά: Γλάσο σοκολάτας:

  • 150 γρ. ζάχαρη άχνη,
  • 50 γρ. κακάο,
  • 15 ml νερό,
  • 3-4 σταγόνες χυµό λεµονιού.
  • κόκκινο και κίτρινο χρώμα ζαχαροπλαστικής,
  • ξύσμα μανταρίνι.
Οδηγίες
  1. Χωρίζουμε τα αυγά, χτυπάμε πολύ καλά πρώτα τα ασπράδια με το αλάτι σε μαρέγκα 5-8 λεπτά . Χτυπάμε τους κρόκους με την ζάχαρη καλά, ρίχνουμε το βιτάμ , τις βανίλιες και λίγο λίγο τη φαρίνα. Προσθέτουμε την μαρέγκα και ανακατεύουμε απαλά με σπάτουλα. Σε αυτό το σημείο αν θέλουμε να κάνουμε το ρολό μας δίχρωμο χωρίζουμε σε δυο μπολ το μείγμα και χρωματίζουμε το ένα με τα χρώματα ζαχαροπλαστικής { κόκκινο + κίτρινο } για να έχουμε πορτοκαλί μείγμα.
  2. Βάζουμε λαδόκολλα σε ταψί ,την λαδώνουμε ελαφρά και ρίχνουμε το μείγμα .Αν το χρωματίσουμε θα κάνουμε εναλλάξ λωρίδες με τα δύο μείγματα, λευκό-πορτοκαλί.
  3. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο για 10 λεπτά, βγάζουμε το παντεσπάνι και το αναποδογυρίζουμε σε μια καθαρή πετσέτα, αφήνουμε 5-10 λεπτά και μετά τυλίγουμε σε ρολό με την βοήθεια της πετσέτας. Βάζουμε στο ψυγείο.
  4. Ετοιμάζουμε την κρέμα-γέμιση χτυπώντας τα υλικά στο μίξερ προσθέτοντας στο τέλος το κακάο σε σφιχτή κρέμα. Καθαρίζουμε τα μανταρίνια σε φέτες προσέχοντας να μην έχουν κουκούτσια, μπορούμε να το κάνουμε πολύ νωρίτερα και να τα πασπαλίσουμε με άχνη, να τα αφήσουμε να απορροφήσουν τα υγρά.
  5. Ανοίγουμε το παντεσπάνι-ρολό προσεχτικά, απλώνουμε την κρέμα , κρατάμε λίγη αν θέλουμε για διακόσμηση {Αν δεν βάλουμε το γλάσο σοκολάτας} Πάνω από την κρέμα ρίχνουμε τις φέτες μανταρίνι και τυλίγουμε πάλι σε ρολό σφιχτό. Κάνουμε ροζέτες πάνω στο ρολό με την κρέμα που κρατήσαμε και διακοσμούμε με φέτες από τα μανταρίνια μας. Διατηρούμε το ρολό μας στο ψυγείο!
  6. Για το γλάσο σοκολάτας: Ανακατεύουμε όλα μαζί τα υλικά σε μπολ ή τα χτυπάμε καλύτερα στο μίξερ να διαλυθεί καλά η άχνη και καλύπτουμε το ρολό μας!

Λίγα μυστικά ακόμα

Όπως θα δείτε και στις φωτό το έχω φτιάξει και σε παραλλαγή φτιάχνοντας λευκή κρέμα με 400 γρ. τυρί κρέμα, 1/2 φ. άχνη,1 βανίλια και 3 κ.σ.βιτάμ, που έβαλα την μισή στο παντεσπάνι και με την υπόλοιπη κάλυψα το ρολό. Επίσης έβαλα ολόκληρα τα μανταρίνια και πρόσθεσα σταγόνες σοκολάτας. Τα μανταρίνια αν μπουν ολόκληρα καλό είναι να τα βάλουμε σε ένα τηγάνι με 1 κ.σ. βιτάμ και 2-3 κ.σ. ζάχαρη μέχρι να πιουν τα υγρά τους και να μαλακώσουν. Και με τους δυο τρόπους είναι γευστικότατο!