Ψωμάκι σταφύλι

recipe image
Προστέθηκε από vasiliki ver, Τρίτη, 30 Σεπτέμβριος 2014
Περιγραφή

Φτιάχνοντας αυτό το ψωμάκι μου ήρθαν στο μυαλό οι στίχοι αυτοί: Σε μια ρώγα από σταφύλι έπεσαν οχτώ σπουργίτες και τρωγόπιναν οι φίλοι. Τσίρι τίρι, τσιριτρό, τσιριτρί τσιριτρό! ... Πώπω, πώπω, σε μια ρώγα φαγοπότι και φωνή την αφήκαν αδειανή. Τσίρι τίρι, τσιριτρό, τσιριτρί τσιριτρό! Ετσι θα πέσουν και τα δικά σας σπουργιτάκια στο ψωμάκι το λαχταριστό!

Συστατικά

Για το ζυμαράκι:

  • 600 γρ. αλεύρι,
  • 1 φακελάκι ξερή μαγιά ,
  • 250 ml. γάλα,
  • 60 γρ. βιτάμ,
  • 1/2 φλυτζάνι τσαγιού ζάχαρη,
  • 2 βανίλιες,
  • λάδι ή γάλα για να αλείψουμε το ψωμάκι.

Για τη γέμιση:

  • γλυκά κουταλιού,ότι έχουμε στο σπίτι,
  • νεραντζάκι κομμένο το καθένα σε 4 φέτες,
  • βύσσινο ή κεράσι,μερέντα ή κομμάτια σοκολάτας.
Οδηγίες
  1. Βάζουμε σε κατσαρολάκι το γάλα με το βιτάμ ,ανακεύουμε μέχρι να λιώσει το βιτάμ και να χλιαρύνει το γάλα. Σε μια λεκανίτσα ρίχνουμε το ζυγισμένο αλεύρι μας ,την μαγιά,βανίλιες και ζάχαρη. Σιγά συγά προσθέτουμε το χλιαρό γάλα-βιτάμ ,ζυμώνουμε μια πολύ μαλακή ,αφράτη ζύμη. Σκεπάζουμε καλά και αφήνουμε να φουσκώσει 2 ώρες περίπου.
  2. Ξεφουσκώνουμε τη ζύμη μας, παίρνουμε μικρά κομμάτια στο χέρι μας, τα ανοίγουμε με τα δάχτυλά μας σε φύλλο στρογγυλό, βάζουμε στο κέντρο από ένα κομματάκι νεράντζι ή 1 βύσσινο και κλείνουμε καλά με τα δάχτυλά μας σε μπαλίτσα που θα είναι οι ρόγες του σταφυλιού.
  3. Τοποθετούμε κάθε μπαλίτσα-ρόγα πάνω σε λαδόκολλα, σε σειρά να σχηματίσουμε το σταφύλι όπως φαίνεται στις φωτό. Σκεπάζουμε και αφήνουμε άλλα 30 λεπτά να φουσκώσει.
  4. Αλείφουμε με λάδι ή γάλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190ο για 20 λεπτά περίπου,ανάλογα το φούρνο μας.

Λίγα μυστικά ακόμα

Γέμιση μπορούμε να βάλουμε μαρμελάδα, αποξηραμένα φρούτα που θα έχουν μαλακώσει σε λίγο κονιάκ. Εγώ έβαλα νεραντζάκι γλυκό,βύσινο ,μερέντα και λίγες ρόγες σταφύλι. Στην αρχική συνταγή έχουν προσθέσει στη ζύμη μοσχοκάρυδο, λικέρ ή χυμό πορτοκαλιού και ένα ασπράδι αυγού,εγώ έκανα τις δικές μου αλλαγές με τη γέμιση. Η ιδέα της συνταγής εδώ