Κέικ σοκολάτας µε πορτοκάλι

recipe image
Προστέθηκε από Bianka, Κυριακή, 26 Ιανουάριος 2014
Περιγραφή

Πολύ γευστικό αυτό το κέικ με ευωδιά πορτοκαλιού.

Συστατικά
Στα γρήγορα
Γλυκά
Άλλες κατηγορίες
  • 1 φλ. ζάχαρη
  • 1 φλ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου ή μαργαρίνη
  • 3 αυγά
  • 1 και 3/4 φλ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, κοσκινισμένο
  • 2 κ.σ. κακάο άγλυκο
  • 2 κ.σ. γάλα
  • 3 κ.σ. φρέσκος χυμό πορτοκαλιού
  • 1 πορτοκάλι (ξύσμα)

Για το γλάσο

  • 1½ φλ. άχνη ζάχαρη
  • 3 κ.σ. χυμός πορτοκάλι λίγη λιωμένη κουβερτούρα
Οδηγίες
  1. Χτυπάμε τη ζάχαρη με το βούτυρο μέχρι να γίνουν κρέμα, 5΄-6΄. Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά χτυπώντας λίγο λίγο και σε χαμηλή ταχύτητα και ρίχνουμε στο μείγμα και το αλεύρι.
  2. Χωρίζουμε το μείγμα στα δύο. Στο μισό μείγμα προσθέτουμε το κακάο και το γάλα και στο άλλο μισό προσθέτουμε το χυμό και το ξύσμα πορτοκαλιού. Ανακατεύουμε καλά, να ενωθούν και τα δύο μείγματα.
  3. Σε φόρμα στρογγυλή 20-22 εκ. (εγώ το έβαλα σε στενόμακρη φορμα) που έχουμε βουτυρώσει και αλευρώσει καλά, ρίχνουμε εναλλάξ κουταλιές και από τα 2 μείγματα και ανακατεύουμε στο τέλος με κουτάλι, να μπλεχτούν μεταξύ τους ώστε να έχουμε δίχρωμο αποτέλεσμα με γραμμώσεις.
  4. Ψήνουμε στους 190 βαθμούς, στην τελευταία σχάρα, για 25΄-30΄, ώσπου να ξεκολλάει το κέικ από τα τοιχώματα. Αφήνουμε να κρυώσει για 5΄ και το μεταφέρουμε σε πιατέλα ή σε σχάρα.
  5. Για το γλάσο: Κοσκινίζουμε την άχνη σε ένα μπολ και λίγο λίγο ρίχνουμε το χυμό πορτοκαλιού μέχρι να έχουμε ένα απαλό μεταξένιο γλάσο. Περιχύνουμε με το γλάσο το κρύο κέικ και προσθέτουμε και λίγη λιωμένη σοκολάτα (που έχει κρυώσει ελαφρά).
Λίγα μυστικά ακόμα

Η συνταγή ειναι της Αργυρώς Μπαρμπαριγου