Τσουρέκι γεμιστό σε φόρμα

recipe image
Προστέθηκε από Hlianna, Κυριακή, 19 Ιανουάριος 2014
Περιγραφή

Αφράτο , νόστιμο και μυρωδάτο τσουρέκι για όλες τις περιστάσεις. Εδώ με την ίδια ζύμη 2 παραλλαγές.

Συστατικά
  • 1 1/2 κούα. γάλα (χλιαρό)
  • 4 κ.σ. ζάχαρη
  • 2 φακελάκια ξερή μαγιά
  • 3 αυγά
  • ξύσμα από ένα πορτοκάλι
  • 200 γρ. βούτυρο λιωμένο ή μαργαρίνη
  • 800 γρ. αλεύρι για τσουρέκι
  • Μια πρέζα αλάτι

Για τη γέμιση στο 1ου τσουρεκιού

  • 100 γμ. βούτυρο λιωμένο ή μαργαρίνη
  • 1 φλ. ζάχαρη
  • 1,5 κ.σ. κανέλα

Γέμιση στο 2ου τσουρέκιου

  • Το 1/3 από την προηγούμενη γέμιση + 1 κ.σ. κακάο
Οδηγίες

 

  1. Ανακατεύουμε στο μπολ του μίξερ (για να μη λερώνουμε και 2ο μπολ) με το χέρι το γάλα, τη ζάχαρη, 4-5 κ.σ. αλεύρι και τη μαγιά. Αφήνουμε στην άκρη για 10 λεπτά να φουσκώσει.
  2. Ανακατεύουμε σε μπολάκι τα υλικά της γέμισης, δηλ.ζάχαρη και κανέλα. Λιώνουμε και το βούτυρο.
  3. Βάζουμε σε λειτουργία το μίξερ με την ανεβασμένη μαγιά και σταδιακά προσθέτουμε τα αυγά, το ξύσμα πορτοκαλιού και στη συνέχεια το βούτυρο. Ρίχνουμε το αλεύρι (όχι όλο από την αρχή) και χτυπάμε μέχρι να γίνει μαλακιά ζύμη.
  4. Αφήνουμε τη ζύμη σκεπασμένη με μεμβράνη να ανέβει σε ζεστό μέρος περίπου μια ώρα.
  5. Ξεφουσκώνουμε τη ζύμη μας και τη χωρίζουμε σε 2 μέρη για να κάνουμε 2 τσουρέκια. Η ζύμη του πρώτου τσουρεκιού φόρμας στρογγυλής θα είναι τα 2/3 της ζύμης και του 2ου τσουρεκιού το 1/3. Βουτυρώνουμε καλά και τις 2 φόρμες μας.
  6. Για το τσουρέκι της στρογγυλής φόρμας: Παίρνουμε το ζυμάρι μας και το ανοίγουμε παραλληλόγραμμο σχήμα περίπου 40 χ 30 και αλείφουμε με βούτυρο. Στη συνέχεια πασπαλίζουμε με το μείγμα της ζάχαρης κανέλας, τυλίγουμε σε ρολό και ενώνουμε σαν στεφάνι και το τοποθετούμε σε φόρμα του κέικ. Αφήνουμε περίπου 15 λεπτά να ξανανέβει το ζυμάρι και τα φουρνίζουμε.
  7. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 30 λεπτά περίπου. Δοκιμάζουμε με οδοντογλυφίδα , αν έχει ψηθεί.
  8. Το βγάζουμε από το φούρνο, το αφήνουμε 10 λεπτά και μετά το αναποδογυρίζουμε σε σχάρα να κρυώσει καλά. Το βάζουμε σε πιατέλα και αν θέλουμε αχνίζουμε κιόλας. Επίσης μπορούμε να το κάνουμε να γυαλίσει αν το αλείψουμε με λιωμένη μαρμελάδα .
  9. Με το υπόλοιπο 1/3 του ζυμαριού κάνουμε το τσουρέκι σαλιγκαράκια της 2ης φόρμας: Ανοίγουμε το ζυμάρι πάλι σε παραλληλόγραμμο , αλείφουμε με βούτυρο , βάζουμε το μείγμα της ζάχαρης αλλά έχουμε προσθέσει και το κακάο μέσα , το τυλίγουμε σε ρολό και το κόβουμε σε 8 ή 10 κομμάτια . Τα βάζουμε μέσα στη φόρμα μας και αφήνουμε σκεπασμένο για λίγο να ξανανέβει η ζύμη περίπου 15 λεπτά. Ψήνουμε στη χαμηλή σχάρα του φούρνου στους 180ο περίπου 30 λεπτά. Και στη συνέχεια το αφήνουμε σε σχάρα να κρυώσει.