Ψωμάκι γλυκό δεντράκι

recipe image
Προστέθηκε από vasiliki ver, Δευτέρα, 09 Δεκέμβριος 2013
Περιγραφή

Πολύ γευστικό, γλυκό ψωμάκι με γέμιση φρούτων ή γλυκών κουταλιού που μας έχουν μείνει στο ντουλάπι.

Συστατικά

Ζύμη

  •    500 έως 550 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις,
  •    250 ml. γάλα,
  •    60 γρ. βιτάμ μαλακό,
  •    1/2 φλ. τσ. ζάχαρη,
  •    2 βανίλιες,
  •    1 φακελάκι μαγιά.

Γέμιση

  •    διάφορα γλυκά κουταλιού ψιλοκομμένα,
  •    αποξηραμένα φρούτα μουλιασμένα σε κονιάκ Η
  •    φρέσκα φρούτα πολύ καλά στραγγισμένα.

Γλάσο

  •    1/2 φλ. άχνη,
  •    2 κ.σ. νερό ζεστό ή χυμό πορτοκάλι,
  •    τρούφα.
Οδηγίες
  1. Ενώνουμε αλεύρι, μαγιά σε μπολ μεγάλο. Τη ζάχαρη με τις βανίλιες. Βάζουμε το γάλα σε μπρίκι μαζί με το βιτάμ να ζεσταθεί και να λιώσει το βιτάμ.
  2. Προσθέτουμε στο αλεύρι τη ζάχαρη-βανίλιες και ρίχνουμε το ζεστό γάλα-βιτάμ, ζυμώνουμε αφράτη, μαλακή ζύμη.    Σκεπάζουμε και αφήνουμε 1 ώρα να φουσκώσει.
  3. Παίρνουμε ζύμη και φτιάχνουμε 14 μέτριες μπαλίτσες και 2 μεγαλύτερες που θα γίνουν η κορυφή του δέντρου και ο κορμός.
  4. Ανοίγουμε φυλλαράκια και βάζουμε από 1 κουτ. γλ. γέμιση ,το κλείνουμε σε πουγκάκι και το πλάθουμε πάλι σε μπαλίτσα.
  5. Συναρμολογούμε το δέντρο μας ξεκινώντας με το μεγαλύτερο κομμάτι, αν θέλουμε το κόβουμε με κουπ-πατ αστεράκι και συνεχίζουμε να βάζουμε μπαλίτσες με τέτοιο τρόπο ώστε να σχηματίσουμε το δέντρο.   Στο τέλος βάζουμε το δεύτερο μεγάλο ζυμαράκι μας για κορμό. Αφήνουμε πάλι σκεπασμένο 30 λεπτά.
  6. Αλείφουμε με γάλα ή λάδι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190ο για 20-30 λεπτά ανάλογα το φούρνο μας.   Αφήνουμε λίγα λεπτά να κρυώσει. Χτυπάμε την άχνη με το νερό ή τον χυμό σε πηχτό γλάσο και ρίχνουμε πάνω στο δέντρο μας, πασπαλίζουμε με τρούφα.

 

Λίγα μυστικά ακόμα

Εγώ έβαλα γλυκό νεράντζι και δαμάσκηνα, σύκα που είχα αφήσει σε κονιάκ 2 ώρες, επίσης και φέτες αμύγδαλο. Αν θέλετε χρωματίστε το γλάσο πράσινο και πασπαλίστε με ξύσμα πορτοκάλι.