Μελομακάρονα γεμιστά
Περιγραφή
Παραδοσιακά απίθανα μελομακάρονα με παλιά συνταγή από την Σμύρνη.
Συστατικά
Στα γρήγορα
Γλυκά
Άλλες κατηγορίες
- 1 κούπα καλό ελαιόλαδο.
- 1/2 κούπα καλαμποκέλαιο.
- 1/2 κούπα φυτίνη.
- 3/4 κούπας ζάχαρη.
- Ένα κεσεδάκι γιαούρτι των 200 γραμμαρίων.( προτιμότερο αγελάδος)
- 3/4 κούπας χυμό πορτοκάλι.
- 1 φλιτζανάκι καφέ κονιάκ.
- Ξύσμα από 2 πορτοκάλια ένα λεμόνι και ένα μανταρίνι. (ακέρωτα).
- 1 κουταλάκι μπέκιν .
- 1 κουταλάκι σόδα.
- 1 κιλό αλεύρι μαλακό.
Γέμιση.
- 1 κουταλιά κανέλα.
- 1 κουταλάκι κοφτό γαρύφαλλο.
- 1 κούπα ψιλοκομμένα καρύδια.
Σιρόπι.
- 1&1/2 κούπας καλό μέλι.
- 1&1/2 κούπας νερό.
- 1 &1/2 κούπας ζάχαρη.
Οδηγίες
- Χτυπάμε πολύ καλά τα λάδια με το βούτυρο και την ζάχαρη να γίνουν σαν κρέμα. Προσθέτουμε το κονιάκ , τον χυμό πορτοκάλι μέσα στο οποίο έχουμε διαλύσει την σόδα. Ανακατεύουμε απαλά στο μείγμα το γιαούρτι. Προσθέτουμε λίγο-λίγο το κοσκινισμένο με το μπέκιν αλεύρι, μέχρι να πετύχουμε μια απαλή αφράτη ζύμη.( Επειδή η ζύμη μπορεί να μην πάρει όλο το αλεύρι προσθέτουμε το μπέκιν στην αρχική ποσότητα ). Ανακατεύουμε την ζύμη με κουτάλι χωρίς να την παιδεύουμε.
- Πλάθουμε μικρές πιτούλες βάζουμε με ένα κουταλάκι λίγη γέμιση καρυδιών και τα κλείνουμε . Τα κεντάμε με ένα τσιμπιδάκι σε σχέδιο τριαντάφυλλο η ότι άλλο θέλουμε και τα ψήνουμε στους 170 με αέρα για 20-25 λεπτά ανάλογα τον φούρνο.
- Βράζουμε το σιρόπι για 5 λεπτά . Αφαιρούμε τον αφρό.
- Μόλις κρυώσουν τα μελομακάρονα τα σιροπιάζουμε με καυτό σιρόπι ,ρίχνοντας από μια κουταλιά στο καθένα. Όσο σιρόπι περισσέψει το ρίχνουμε στο ταψί και το αφήνουμε να το απορροφήσουν.