Ρολό κιμά στην κατσαρόλα

recipe image
Προστέθηκε από tzeni.masterchef, Τρίτη, 15 Οκτώβριος 2013
Περιγραφή

Ένα πεντανόστιμο φαγητό με πολλές επιλογές μαγειρέματος.

Συστατικά
Στα γρήγορα
Κυρίως Πιάτα
Άλλες κατηγορίες
  •    600 γραμμάρια κιμά μοσχαρίσιο (Αν θέλουμε βάζουμε και λίγο χοιρινό μαζί σε αναλογία 3/4 μοσχαρίσιο και 1/4 χοιρινό.
  •    4 γεμάτες κουταλιές τριμμένη φρυγανιά η 2 φέτες μπαγιάτικο ψωμί χωρίς την κόρα.
  •    2 αυγά.
  •    3 αυγά ολόκληρα βρασμένα σφιχτά.(Αν θέλουμε τα βάζουμε στο ρολό σε κομματάκια).
  •    Λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό.
  •    3/4 κούπας άσπρο αρετσίνωτο κρασί.
  •    1 κρεμμύδι μέτριο τριμμένο.
  •    3 κουταλιές σούπας λάδι.
  •    1 ποτήρι καυτό νερό.
  •    1 κουταλιά σούπας φουσκωτή βούτυρο η 4-5 κουταλιές λάδι (για το σοτάρισμα του ρολού).
  •    1 Αυγό για την επικάλυψη.
  •    Αλάτι,   Πιπέρι.
  •    4 κουταλιές φρυγανιά τριμμένη για την επικάλυψη της επιφάνειας.
Οδηγίες
  1. Βάζουμε τον κιμά σε ένα μπολ με την φρυγανιά (ή το μουσκεμένο ψωμί σε γάλα ή κρασί, αφού το στύψουμε καλά).   Προσθέτουμε τον μαϊντανό, τα αυγά ολόκληρα, αλάτι, πιπέρι, κρεμμύδι και τις 3 κουταλιές λάδι.   Ανακατεύουμε πολύ καλά την ζύμη με ένα κουτάλι και μετά με το χέρι.
  2. Δίνουμε στη ζύμη μας το σχήμα φρατζόλας και μετά χαράσσουμε ένα άνοιγμα, και τοποθετούμε τα βρασμένα αυγά ολόκληρα η ψιλοκομμένα με λίγο μαϊντανό.   Κλείνουμε καλά το άνοιγμα ζυμώνοντας με λίγο νεράκι.
  3. Τυλίγουμε το ρολό με κρόκο αυγού, μετά με φρυγανιά ,και τέλος με ελαφρά χτυπημένο ασπράδι.   Το βάζουμε σκεπασμένο στο ψυγείο για μια ώρα.
  4. Βάζουμε στην κατσαρόλα το βούτυρο ή το λάδι να κάψει καλά, και τοποθετούμε με προσοχή το ρολό. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και κουνάμε το ρολό να πάει παντού το λάδι.    Ψήνουμε από όλες τις πλευρές και αφού ροδίσει το σβήνουμε με κρασί. Όταν εξατμιστεί προσθέτουμε το καυτό νερό.   Ψήνουμε σε μέτρια φωτιά για 50 περίπου λεπτά .
  5. Αν θέλουμε στο φαγητό μας ντομάτα παίρνουμε 1/2 κιλό ώριμες ντομάτες τις περνάμε στο μπλέντερ προσθέτουμε αλάτι , πιπέρι και ελάχιστη ζάχαρη και βράζουμε τη σάλτσα μας για 15 λεπτά .   Στο διάστημα που βράζει το φαγητό μας προσθέτουμε και τη σάλτσα.
Λίγα μυστικά ακόμα

Σερβίρουμε το ρολό με πουρέ πατάτας , σαλάτα σπανάκι, πιλάφι ή μακαρόνια.

Μπορούμε να κάνουμε το ρολό τύπου γιουβέτσι με ψιλά μακαρόνια . Βράζουμε τα μακαρόνια αλ ντεντε και τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα με το ρολό λίγα λεπτά πριν σβήσουμε τη φωτιά . Ανακατεύουμε μια φορά προσεχτικά ,αφήνουμε το φαγητό μας 5 λεπτά και σερβίρουμε.

Αν θέλουμε παραλείπουμε τα βρασμένα αυγά στο ρολό και στη θέση τους βάζουμε λουκάνικα Φρανκφούρτης 'η βρασμένα καρότα.