Ισπανική παέλια με θαλασσινά

recipe image
Προστέθηκε από Hlianna, Σάββατο, 09 Μάρτιος 2013
Περιγραφή

Μυρωδάτη αγαπημένη συνταγή η παέγια ή παέλια με ευωδιές θαλασσινές και λαχανικά. Μια συνταγή που είναι και νηστίσιμη!

Συστατικά
Στα γρήγορα
Ορεκτικά
Κυρίως Πιάτα
Άλλες κατηγορίες
Σερβίρει
5-6 μερίδες
  • 1 φιλέτο ψαριού σε κύβους όπως σολομός
  • Μισή κούπα λάδι
  • Μισό κιλό ρύζι καρολίνα ή 2,5 κούπες,  εκτός και αν έχετε το ισπανικό αρόθο μπόμπα κατάλληλο για παέγια
  • 3,5- 4 κούπες ζεστό ζωμό λαχανικών ή νερό + 1-2 κύβους λαχανικών (εδώ υπολογίζουμε και το ζωμό που έβγαλαν τα μύδια)
  • 1 κρεμμύδι ψιλ/νο
  • 2 σκ, σκόρδο στην πρέσα
  • 2 πιπεριές χρωματιστές
  • 1 κούπα αρακά (προαιρ.)
  • 1 ντομάτα αποφλοιωμένη σε κυβάκια
  • Λίγο θυμάρι
  • 1 φακελάκι κρόκο Κοζάνης και 1 κ.γλ. κουρκουμά
  • 6 καλαμαράκια σε ροδέλες
  • Μερικές γαρίδες αποφλειωμένες αφήνουμε όμως το κεφάλι και την ουρά.
  • Μισό κιλό μύδια φρέσκα ή αχιβάδες, καθαρισμένα και πλυμένα καλά
  • Αλάτι, πιπέρι
  • Λίγο μαϊντανό
Οδηγίες
  1. Σε κατσαρόλα ρίχνουμε 2 κ.σ. λάδι , μια σκελίδα σκόρδο στην πρέσα και σοτάρουμε για 1 λεπτό. Σβήνω με λίγο κρασί και ρίχνω μέσα τα μύδια, ανακατεύω και σκεπάζω με το καπάκι την κατσαρόλα. Μετά από 5 λεπτά ανοίγω την κατσαρόλα και κατεβάζω από τη φωτιά. Πετώ αυτά που δεν έχουν ανοίξει και κρατώ τα ανοικτά , καθώς και το ζουμί που έβγαλαν και το σουρώνω.
  2. Βάζω λάδι σε φαρδιά κατσαρόλα και σοτάρω το κρεμμύδι και 1 σκ. Σκόρδο. Προσθέτω τα θαλασσινά μου μέσα (γαρίδες, ψάρι, καλαμάρια τα οποία έχω πλύνει, κόψει και στραγγίσει πολύ καλά) και τα σοτάρω για 3-4 λεπτά.
  3. Τα βγάζω σε μια πιατέλα και ρίχνω στο τηγάνι τις  πιπεριές,  ντομάτα και το ρύζι. Ανακατεύω για 2-3 λεπτά, ρίχνω το ζωμό (μαζί με το ζουμί των μυδιών) που μέσα του έχω διαλύσει το σαφράν  και τον κουρκουμά. Ανακατεύω για λίγο πάλι , αλατοπιπερώνω  με προσοχή αν βάλετε μέσα ζωμό σε κύβο και μόλις το ρύζι αρχίζει και μαλακώνει (3-4 λεπτά) βάζω στην επιφάνεια τα θαλασσινά μου τα σοταρισμένα και τα μύδια, αφού τα πιέσω λίγο να βυθιστούν στο ρύζι.
  4. Χαμηλώνω πολύ  τη φωτιά και αφήνω το φαγητό μου να τραβήξει τα υγρά του, αρχικά κλείνω το καπάκι και στο τέλος το ανοίγω και ελέγχω το ψήσιμο του ρυζιού και Ρίχνω το μαϊντανό.  Η όλη διαδικασία ψησίματος είναι γύρω στα 20 λεπτά.
  5. Το σερβίρουμε μαζί με λίγο λεμόνι

 

Λίγα μυστικά ακόμα

Τη διαδικασία αυτή με τα μύδια την κάνω μόνο όταν είναι φρέσκα και θέλω να είμαι σίγουρη ότι όλα τα μύδια έχουν ανοίξει και είναι εντάξει, ειδάλως  αν έχουμε θαλασσινά κατεψυγμένα , τα ξεπαγώνουμε και τα αφήνουμε για λίγο σε μισό ποτηράκι ούζο να μαριναριστούν και να μυρίσουν όμορφα. Όμως και τα κατεψυγμένα θέλουν το σοτάρισμά τους.

Όσο περισσότερα θαλασσινά βάλουμε, τόσο καλύτερο γίνεται το φαγητό αυτό.