1/2 κιλό καυκαλήθρες.(προτιμείστε άγριες αν βρείτε, διαφορετικά σπαρτές)
1 ματσάκι μυρώνια.
Λίγες παπαρούνες (Αν βρείτε).
1/3 από ένα ματσάκι άνιθο.
2 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα.
2 φρέσκα κρεμμυδάκια.
1 κούπα λάδι.
1 ντομάτα ώριμη ψιλοκομμένη.
1 κουταλάκι πελτέ ντομάτας.
Αλάτι.
Πιπέρι.
Οδηγίες
Κόβουμε τον μπακαλιάρο σε κομμάτια τον βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ με νερό, και τον ξαλμυρίζουμε για 24 ώρες.Αλλάζουμε το νερό κάθε 3-4 ώρες. Αφαιρούμε αν θέλουμε το δέρμα του με προσοχή.
Καθαρίζουμε τις καυκαλήθρες και τις πλένουμε πολύ καλά.Το ίδιο κάνουμε και με τα μυρώνια. Τα κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια και τα βάζουμε σε ένα μπολ.
Σε μια κατσαρόλα σοτάρουμε το κρεμμύδι στο λάδι,και προσθέτουμε τον πελτέ και την ψιλοκομμένη ντομάτα.Εξακολουθούμε να σοτάρουμε για λίγα λεπτά. Προσθέτουμε τα πλυμένα και κομμένα χόρτα και ανακατεύουμε απαλά. Ρίχνουμε τον ψιλοκομμένο άνιθο, και λίγο πιπέρι. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι να πέσουν τα χόρτα.
Βράζουμε σε σιγανή φωτιά για 10-15 λεπτά . Προσθέτουμε τα κομμάτια του μπακαλιάρου αφού τα στίψουμε ελαφρά με τα χέρια μας ανάμεσα στα χόρτα, και βράζουμε για άλλα 15 -20 περίπου λεπτά. Στο διάστημα του βρασμού προσθέτουμε αν χρειαστεί λίγο καυτό νερό.
Ελέγχουμε αν το φαγητό έχει αλάτι και προσθέτουμε αν χρειαστεί. Υπολογίζουμε τον χρόνο έτσι ώστε να βράσουν και τα δυο σωστά. Τα χόρτα δεν πρέπει να λιώσουν και το ψάρι να μην παραβράσει γιατί θα στεγνώσει, και δεν θα είναι ζουμερό.
Λίγα μυστικά ακόμα
Το φαγητό πρέπει να μείνει με το λάδι του χωρίς ζουμιά.
Κάποιες φορές οι καυκαλήθρες είναι σκληρές και θέλουν περισσότερο βράσιμο. Οι άγριες έχουν περισσότερο άρωμα αν τις βρείτε κυρίως σε λαϊκές αγορές προτιμείστε αυτές.
Την μισή ποσότητα από το πιπέρι που θα χρησιμοποιήσετε βάλτε την στο τέλος του μαγειρέματος.
Επειδή Ο μπακαλιάρος βγάζει νερό στο μαγείρεμα, καλό είναι πριν τον προσθέσουμε, στο φαγητό μας να μην υπάρχουν πολλά υγρά.