Κόβουμε τις σταφίδες στο μούλτι. Ψιλοκόβουμε τα αμύγδαλα τα οποία προηγουμένως έχουμε ζεματίσει και ξεφλουδίσει. Ψιλοκόβουμε και τα φιστίκια.
Σε ένα μπολ βάζουμε το λάδι , τα κανελογαρύφαλλα, το ξύσμα πορτοκαλιού, την ζάχαρη, την αμμωνία διαλυμένη στο νερό, και τη σόδα στο πορτοκάλι, και τα δουλεύουμε με το σύρμα για 2 λεπτά.
Προσθέτουμε τις σταφίδες, τα αμύγδαλα, και τα φυστίκια και λίγο-λίγο το αλεύρι μέχρι να πετύχουμε μια παχύρευστη ζύμη. Ίσως να μην πάρει όλο το αλεύρι. Η ζύμη κολλάει και δεν πλάθεται εύκολα αλλά βοηθάμε λίγο με ένα κουτάλι.
Ψήνουμε τα κούκις για 20 λεπτά στους 170 με αέρα. Όχι παραπάνω γιατί θα σκληρύνουν και δεν θα είναι μαλακά.