H γαλατόπιτα γλύκισμα της μαμάς μου

recipe image
Προστέθηκε από thomaei, Δευτέρα, 14 Μάιος 2012 Μέση βαθμολογία vote imagevote imagevote imagevote imagevote image / 5 2 χρήστες ψήφισαν
Περιγραφή

Είναι η γαλατόπιτα της μαμάς μου! Είναι νοστιμότατη, χωρίς πολλά αυγά και όταν η μαμά μου την φτιάχνει εξαφανίζεται αμέσως!

Συστατικά

Για τα 8 χωριάτικα σπιτικά φύλλα θελουμε:

  • 700γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1/2 φλιτζάνι τσαγιού λάδι
  • 2 κουταλιες ξύδι
  • Λίγο αλάτι
  • χλιαρό νερό όσο πάρει
  • λίγη ζάχαρη

Για την κρέμα:

  • 1 λίτρο γάλα φρέσκο
  • 2 αυγά
  • λίγη κανέλλα σκόνη
  • 2 βανίλιες
  • 7 κ.σ ζάχαρη ή λιγότερη ανάλογα τα γούστα σας
  • 5 κ.σ γεμάτες αλεύρι (μαλακό αλεύρι για όλες τις χρήσεις)
  • 2 κ.σ γεμάτες κορν-φλάουρ
  • 1 κ.σ γεμάτη βιτάμ
  • 1 πρέζα αλάτι (ελάχιστο)

Για την γέμιση των φύλλων:

  • zάχαρη για πασπάλισμα
  • Κανέλα
  • Μισή κούπα μπαγιάτικο ψωμάκι τριμμένο
  • Μισή κούπα καρύδι τριμμένο στο μουλτι
  • Ελαιόλαδο για το ράντισμα των φύλλων
Οδηγίες
  1. Για την κρέμα, βάζουμε σε μία κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά το γάλα, το αλεύρι και το κορν- φλάουερ, την κανέλλα, την ζάχαρη και το αλάτι και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πήξει.
  2. Όταν μας πήξει η κρέμα την κατεβάζουμε από την φωτιά και προσθέτουμε το βιτάμ, τις βανίλιες και τα αυγά και απλά ανακατεύουμε καλά.
  3. Λαδώνουμε το ταψάκι μας και βάζουμε τα 3 φύλλα ραντίζοντας το καθένα με λάδι. Στο τρίτο φύλλο επανω προσθέτουμε το μπαγιάτικο τριμμένο ψωμάκι , την κανέλα , την ζάχαρη και τα τριμμένα καρύδια. Μετά προσθέτουμε ένα ακόμα φύλλο και προσθέτουμε την κρέμα και ξανά τα 2 άλλα φύλλα (ραντίζοντας τα με λάδι) , στην συνέχεια πάλι προσθέτουμε το μπαγιάτικο τριμμένο ψωμάκι , την κανέλα , την ζάχαρη , και τα τριμμένα καρύδια και μετά ξανά πάλι τα άλλα 2 φύλλα (ραντίζοντας τα με λάδι)
  4. Αν θέλουμε στο σημείο αυτό χαράζουμε την πίτα μόνο το πάνω φύλλο και την βρέχουμε με λίγο νεράκι και μετά ρίχνουμε και σουσάμι.
  5. Ψήνουμε στους 180 για μια περίπου ώρα. Όταν πάρουν τα φύλλα, η πίτα είναι έτοιμη.
Λίγα μυστικά ακόμα