Κινέζικο ψωμί με τη μέθοδο Τανκζονγκ.

recipe image
Προστέθηκε από Bianka, Σάββατο, 31 Μάρτιος 2012 Μέση βαθμολογία vote imagevote imagevote imagevote imagevote image / 5 3 χρήστες ψήφισαν
Περιγραφή

Tangzhong, άσπρο ψωμί, μαλακό και ελαφρώς γλυκό. Είναι μια τεχνική, για να βγει το ψωμάκι μας ελαφρύ σαν φτερό και με μια μοναδική υφή !

Συστατικά
  •    15 γρ αλεύρι
  •    75ml νερό

   για την ζύμη

  •  250 γρ αλεύρι τύπου 550 για τσουρεκια
  •    30 γρ ζάχαρη
  •    4 γρ αλάτι
  •    20 γρ νωπή μαγιά
  •    30 γρ Κρέμα γάλακτος (ή γάλα)
  •    25 γρ βούτυρο
  •    70 ml νερό
  •    1 αυγό (για το άλειμμα ) εναλλακτικά κρέμα
  •    Μαργαρίνη για το άλειμμα της φορμας

   γέμιση

  • 200 γρ φετα
  • λιγο πιπερι
Οδηγίες

 

  1. Κανουμε το μειγμα που ειναι η μεθοδος για αυτο το ελαφρυ ψωμι.  Βαζουμε το αλεύρι με το κρύο νερό, ανακατεύουμε και το ζεσταίνουμε καλα.   Το νερό πυκνώνει και γινεται μια μαζα, ανακατευετε καλα παντα.   Αν εχετε θερμομετρο, πρεπει να δειχνει τους 65 βαθμους,  αν οχι οπως εγω, οταν αρχισει να βραζει. Αμέσως παρτε το απο τη φωτια. Αφήστε να κρυώσει σε ενα μπολακι με μια μεμβρανη επανω.
  2. Μπορειτε να το βαλετε και στο ψυγειο για μια νύχτα, αλλα οταν θα το μεταχειριστείτε, θα το αφησετε να πάρει την θερμοκρασια του δωματιου.
  3. Στην κινεζικη συνταγη για τη ζυμη αυτή, ανακατευουμε ολα τα ξηρά συστατικά και στη συνέχεια ανακατευουμε τη μαγια με το ζεστο νερο και το γαλα,   το ριχνουμε στο αλευρι ριχνουμε και τη μαζα που καναμε με το αλευρι και το νερο.
  4. Ζυμωνουμε για 10 λεπτα με το γατζο του μιξερ, αν δεν εχετε μιξερ με το χερι    ως ότου η ζύμη έχει ζυμωθεί σε μια μπάλα.   Αφηνουμε σε ζεστο μερος σκεπασμενο για 1,5 ώρα, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
  5. Επανω σε αλευρωμενο παγκο εργασιας βαζουμε τη ζυμη και τη   χωριζουμε στα δυο και μετα το ενα μισο, το κανουμε ενα ρολο.   Κοβουμε σε 7 κομματια στα 35 γρ το ένα, κραταμε ενα για μετα που θα μας χρειαστει.
  6. Τα αλλα 6 κομματακια τα κανουμε λιγο στενομακρα σαν τα σουτζουκακια και τα βαζουμε σαν στεφανι μεσα στην φορμα που την εχουμε ντυσει με λαδοκολα, αλλα αφηνουμε λιγο μερος για να βαλουμε μετα τα αλλα κομματια με το τυρι.
  7. Ανοιγουμε και το αλλο κομματι σε φυλλο και τριβουμε επανω το τυρι και πιπερωνουμε λιγο, απο την μεγαλυτερη μερια το κανουμε ρολο και κοβουμε λοξα 6 κομματια 7 ποντους το καθε ένα. Τα βαζουμε στο κενο μερος με την κοψη προς τα εξω.
  8. Τωρα βαζουμε στη μεση και το κομματακι ζυμη που ειχαμε κρατησε,   με ενα ξυραφι χαραζουμε στην μεση τα κομματια με το τυρι.   Αφηνουμε παλι σε ζεστο μερος να φουσκωση για 1 ,5 ωρα,   (μου πήρε περίπου 1,5 ώρες σε θερμοκρασία μεσα στο φουρνο στους 50 βαθμους και είναι πραγματικά πολυ σημαντικο αυτο και γινεται αισθητο το φουσκωμα την τελευταία μισή ώρα ).
  9. Μετα αλειφουμε πολυ προσεχτικα για να μην το τρυπησουμε και ξεφουσκωσει,   με το αυγο η το γαλα,   πασπαλιζουμε με σουσαμι.
  10. Ψηνουμε στους 190 βαθμους για 20-30 λεπτα,   αν σας παρει γρηγορα το χρωμα, μπορειτε να βαλετε ενα αλουμινοχαρτο απο πανω.

 

Λίγα μυστικά ακόμα

Αυτη ειναι μια βασικη συνταγη για ενα ψωμι και μπορουμε να το κανουμε ψωμιακια η ενα ψωμι κανοντας την μεθοδο σε σχεδιο σαν αυτο το τσουρεκι εδώ και εδω ειναι τα ατομικα τσουρεκακια τα οποια μπορειτε να τα κανετε και σε ψωμακια.

Μπορειτε και να κανετε ψωμακια και να τα γεμισετε με κιμα, σπανακι και οτι αλλο φανταστειτε. Μπορειτε να κανετε ψωμακια και να τα γεμισετε με νουτελα, με μαρμελαδα ή διαφορα άλλα που θα σκεφτειτε εσείς.

Επίσης μπορείτε να φτιάξετε διάφορα σχέδια για ψωμιά ή πίτες  από τη σελίδα της ρωσίδας μπλόγερ, που όπως μας λέει, τα όμορφα αυτά περίτεχνα σχέδια τα πρωτοέφτιαξε ένας Γερμανός αρτοποιός, αναζήτησα τα στοιχεία του αλλά δεν τα έχω βρει ακόμα.