Φιδάκι με ζύμη Ciabatta

recipe image
Προστέθηκε από Bianka, Τετάρτη, 25 Ιανουάριος 2012 Μέση βαθμολογία vote imagevote imagevote imagevote imagevote image / 5 4 χρήστες ψήφισαν
Περιγραφή

Μια καταπληκτική ιδέα για μπουφέ και για πάρτυ μικρών και μεγάλων!

Συστατικά
  •     240 γρ αλεύρι, για ολες τις χρήσεις, εδω εχουμε το 550
  •     12 γρ  μαγια φρέσκα
  •     125 ml νερό, χλιαρό
  •     1 ½ κουταλιές της σούπας γάλα χλιαρό
  •     ¼ κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
  •     ¾ κουταλάκι του γλυκού αλάτι

διακόσμηση

  •     1 μικρο τσιλι κομμενο στη μεση για την γλωσσα
  •     2 σταφιδες η κοκοκυθοσπορα για τα ματια

    για το άλειμμα

  •     2 σκ. σκόρδου
  •     50 γρ βουτυρο λιωμενο
  •     λιγο αλατι
Οδηγίες
  1.  Βάλτε το αλεύρι σε ένα μπολ, πατήστε στη μέση και κανετε μια λακουβιτσα, τριβουμε τη μαγιάμεσα σε αυτό. Προσθέστε λίγο νερό και ανακατεύουμε απαλά με ένα πιρούνι  και αφηνουμε περίπου 10 λεπτά .
  2. Προσθέστε τα υπόλοιπα υλικά και με ένα μίξερ χειρός με γάντζο κανουμε μια λεία ζύμη. Καλύψτε με μια σακουλα ναυλον    και αφηστε  για 40 λεπτα μέχρι ο όγκος της ζύμης να έχει αυξηθεί αρκετά.
  3.  Βαζουμε τη ζύμη σε αλευρωμένο πάγκο  και ζυμώστε για λίγο, πασπαλιζοντας λίγο αλεύρι. Η ζύμη θα πρέπει να παραμείνει σχετικά μαλακη.    Αφηνουμε ξανα να φουσκωσει  η ζυμη και πάλι, έως ότου ο όγκος διπλασιαστεί.


  1.  Χωρίζουμε τη ζύμη σε 7 ψωμακια    και τα πλαθουμε σε πάγκο εργασιας αλευρωμενο.
  2. Ζυγίζουμε καθε ψωμακι να εχει περιπου 45 γρ το ένα,  κανουμε μπαλακια,  το ενα το κανουμε πιο μεγαλο, ειναι το κεφαλι απο το φιδακι.
  3.  Βαζουμε μια πιπερια κομμενη στη μεση για γλωσσα  και 2 κολοκυθοσπορα για τα ματια.
  4. Αφηνουμε για 90 λεπτα να φουσκωσουν τωρα, δεν θα φουσκωσουν τοσο πολυ ετσι που να εχουν διαπλασιαστη σε ογκο!
  5. Τα ψήνουμε στους 220 βαθμους για 20-25 λεπτα.


  1.  Σε ενα μπολακι βαζουμε 2 σκελίδες σκόρδου απο πρεσσα περασμενες με 50 γρ λιωμενο βουτυρο και λιγο αλατι,  το ανακατευουμε και αλείφουμε τα καυτα ψωμακια.  Σκεπαζουμε με αλουμινοχαρτο και αφηνουμε για 3 λεπτα στον καυτο φουρνο.  Σβηνουμε τον φουρνο!
  2. Μετα ανοιγουμε την πορτα του φουρνου μας και αφηνουμε να κρυωσει  μεσα στο φουρνο.
  3. Το στολιζουμε με ο,τι θελουμε.




Λίγα μυστικά ακόμα

    Για μεγαλυτερο φιδακι,  κανουμε τη διπλη δοση!