Χτυπάμε το λάδι με την ζάχαρη για 10 λεπτά στο μίξερ.
Προσθέτουμε τα κανελογαρύφαλλα και τον χυμό πορτοκαλιού μέσα στον οποίο έχουμε διαλύσει την σόδα.
Ρίχνουμε και την αλισίβα, και λίγο-λίγο το αλεύρι κοσκινισμένο με το μπέικιν μαζί.
Ανακατεύουμε την ζύμη απαλά, χωρίς να την παιδεύουμε . Πρέπει να κάνουμε μια ζύμη μαλακή και αφράτη που να ξεκολλάει από τα δάχτυλα. Το αλεύρι μπορεί να μην το πάρει όλο.
Πλάθουμε τα κουλουράκια σε σχήμα 0 η S ,τα τυλίγουμε σε σουσάμι και τα ψήνουμε στους 175 βαθμούς για 15 περίπου λεπτά , να ροδίσουν.