Χτυπάμε προτιμότερο με το χέρι ,για 10 λεπτά το λάδι με την ζάχαρη. Προσθέτουμε το χυμό πορτοκαλιού, μέσα στον οποίο έχουμε διαλύσει την σόδα, τα κανελογαρύφαλλα, το κονιάκ,και το ξύσμα πορτοκαλιού.
Ρίχνουμε το σιμιγδάλι, και μετά το αλεύρι, μέσα στο οποίο έχουμε βάλει και το μπέκιν. Ανακατεύουμε την ζύμη, με κουτάλι στην αρχή,και έπειτα με τα χέρια. Κάνουμε μια ζύμη απαλή , μαλακή, που να μην κολλάει στα χέρια. Μπορεί να μην πάρει όλο το αλεύρι.
Δεν παιδεύουμε την ζύμη πολύ, γιατί θα γίνει σκληρή, και τα μελομακαρονά μας δεν θα γίνουν αφράτα και δεν θα απορροφήσουν το σιρόπι. Πλάθουμε σε οβάλ κυρίως σχήμα ,κάνουμε σχέδια με πιρούνι,η με τσιμπιδάκι,τοποθετούμε σε ταψί και ψήνουμε 25 λεπτά στους 180 βαθμούς να ροδίσουν. Αφήνουμε να έλθουν σε θερμοκρασία δωματίου.
Σε κατσαρόλα, βάζουμε το νερό με την ζάχαρη και σε χαμηλή θερμοκρασία αφήνουμε να λιώσει η ζάχαρη. Προσθέτουμε το μέλι, και μόλις πάρει βράση, αφαιρούμε τον αφρό. Βουτάμε τα μελομακάρονα 5 κάθε φορά,τα αφήνουμε για 2 λεπτά από κάθε πλευρά να τραβήξουν το σιρόπι,και τα τοποθετούμε σε πιατέλα.
Τα πασπαλίζουμε με τριμμένα καρύδια ανακατεμένα με 1 κουταλάκι κανέλα.