Κοβουμε τις μελιτζανες φετες ,τις αλειφουμε λαδι, τις αλατίζουμε και τις ψηνουμε στο γκριλ.
Ετοιμαζουμε τη γεμιση: κοβουμε σε φετες τα κρεμυδια, τις πιπεριες και τα σωταρουμε με λιγο λαδι. Ριχνουμε τα μανιταρια και τα καροτα τριμενα στον τριφτη.Αλατοπιπερώνουμε.
Στρωνουμε σε ταψακι τις μισες μελιτζανες, ριχνουμε τη γεμιση και καλυπτουμε με τις υπολοιπες μελιτζανες.
Βραζουμε τις πατατες και τις αλεθουμε πουρε. Προσθετουμε το βουτυρο, το μπαχαρι και γαρυφαλο, αλάτι και πιπέρι.
Στρωνουμε το μειγμα πανω απο τις μελιτζανες και το ψηνουμε στους 180β για μιση ωρα.
Λίγα μυστικά ακόμα
Στη φωτογραφία ο μουσακάς έτοιμος να μπει στο φούρνο.