Σταφυλόπιτα

recipe image
Προστέθηκε από vasiliki ver, Σάββατο, 03 Σεπτέμβριος 2011 Μέση βαθμολογία vote imagevote imagevote imagevote imagevote image / 5 1 χρήστες ψήφισαν
Περιγραφή

Μια γλυκιά πίτα από τον Στέλιο Παρλιάρο!

Συστατικά
Στα γρήγορα
Γλυκά
Άλλες κατηγορίες

Για τη ζύμη:

  • 150 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις και λίγο ακόμη για τη φόρμα,
  • 80 γρ. βούτυρο αγελάδος και λίγο ακόμη για τη φόρμα,
  • 50 γρ. ζάχαρη άχνη,
  • 40 γρ. νερό,
  • 1 κρόκος αυγού, ελαφρώς χτυπημένος, για το άλειμμα της τάρτας ή γάλα.
  • ζάχαρη κρυσταλλική για πασπάλισμα στο τέλος.

Για τη γέμιση:

  • 800 γρ. σταφύλια, μαύρα και άσπρα,
  • 100 γρ. ζάχαρη άχνη,
  • 20 γρ. βούτυρο αγελάδος, ελαφρά λιωμένο,
  • 30 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις,
  • 40 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά,
  • 1 αυγό.
Οδηγίες

Ζύμη:

  1. Βάζουμε το αλεύρι, το βούτυρο, την άχνη και το αλάτι στον κάδο του μίξερ και τα χτυπάμε καλά μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα.
  2. Προσθέτουμε το νερό και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να σχηματιστεί μια μπάλα ζύμης. Τυλίγουμε τη ζύμη με διάφανη πλαστική μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα.

Γέμιση:

  1. Καθαρίζουμε-πλένουμε τα σταφύλια και τα βάζουμε σε ένα μπολ.Προσθέτουμε το ελαφρώς λιωμένο βούτυρο και ανακατεύουμε να πάει παντού. Έπειτα ρίχνουμε πασπαλιστά τη ζάχαρη άχνη και το αλεύρι, ανακατεύουμε απαλά.
  2. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε  με έναν αυγοδάρτη το αυγό και την κρέμα γάλακτος.
  3. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια φόρμα τάρτας ή στρογγυλό ταψάκι 24 εκ.
  4. Ανοίγουμε τη ζύμη με τον πλάστη σε φύλλο που να φτάνει να καλύψει τον πυθμένα και τα τοιχώματα της φόρμας και να περισσεύει κατά 2 εκ. από κάθε πλευρά.Βάζουμε τη ζύμη στη φόρμα, την πιέζουμε να εφαρμόσει πάνω στα τοιχώματα και την τρυπάμε σε διάφορα σημεία με ένα πιρούνι.
  5. Αδειάζουμε μέσα το μείγμα αυγού - κρέμας γάλακτος και σκορπίζουμε σε όλη την επιφάνεια τα σταφύλια.
  6. Γυρίζουμε τα άκρα της ζύμης προς το κέντρο, δημιουργώντας γύρω-γύρω μια μπορντούρα, την οποία αλείφουμε με τον χτυπημένο κρόκο του αυγού ή με γάλα!
  7. Ψήνουμε για περίπου 45 λεπτά, στους 170β. Βγάζουμε την πίτα και την πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη κρυσταλλική.


Λίγα μυστικά ακόμα