Καθαρίζουμε ,πλένουμε, και κόβουμε τις πατάτες σε ροδέλες χοντρές.Τις βάζουμε να βράσουν με νερό τόσο που να τις σκεπάζει.Ρίχνουμε το λάδι, τον κύβο,το πιπέρι,και αλάτι αν χρειαστεί.
Αφου βράσουν και σχεδον πιουν το νερό τους τις αποσύρουμε απο τη φωτιά,και τις λιωνουμε μεσα στην ίδια κατσαρόλα με το εξάρτημα του πουρέ.
Προσθέτουμε το ζεστό γάλα λιγο-λίγο και το βούτυρο.ανακατεύουμε καλά. Ελέγχουμε την υφή του πουρέ και προσθετουμε αν χρειαστεί λίγο ακόμη γάλα.Πρεπει να στεκεται και να ειναι αφράτος.
Σερβίρουμε με τυρί τριμμένο και αν θέλουμε και λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο.
Λίγα μυστικά ακόμα
Στον πουρέ ταιριάζει πολύ η παρμεζάνα η το κεφαλοτύρι.