Κουλούρια Θεσσαλονίκης
Συστατικά
Στα γρήγορα
Ορεκτικά
Άλλες κατηγορίες
- 15 γρ μαγιά νωπή
- 2 1\2 κούπες ζεστό νερό
- 1 κιλό αλεύρι
- 1\3 κούπας ζάχαρη
- 1\4 κούπας καλαμποκέλαιο
- 2 κγ αλάτι
- 300γρ σουσάμι για πασπάλισμα
Οδηγίες
- Βάζουμε από το βράδυ τη μισή μαγιά με μια κούπα νερό και λίγο αλεύρι, σ'ένα μπολάκι. Ανακατεύουμε να γίνει ομοιόμορφος χυλός, σκεπάζουμε με μεμβράνη και μια πετσέτα από πάνω και αφήνουμε μέχρι το πρωί.
- Την επόμενη μέρα φτιάχνουμε μια ζύμη με τα υπόλοιπα υλικά και προσθέτουμε το προζύμι που φτιάξαμε από το βράδυ. Ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη να γίνει μαλακή.
- Κατόπιν παίρνουμε μικρά κομμάτια ζύμης, πλάθουμε κορδονάκια λεπτά και μακριά (περίπου 30 πόντους το καθένα).
- Σε μια λεκανίτσα βάζουμε μπόλικο νερό και βουτάμε μέσα το πρώτο κορδονάκι για δευτερόλεπτα. Κολλάμε τις άκρες του και κάνουμε στρόγγυλο κουλούρι ή πλεξούδα και αμέσως μετά το ρίχνουμε στο σουσάμι, το οποίο έχουμε βάλει κι αυτό σε μια λεκανίτσα.
- Μεταφέρουμε τα κουλούρια μας σε βουτυρωμένο ταψί, με αρκετή απόσταση μεταξύ τους γιατί φουσκώνουν.
- Αφήνουμε σε ζεστό μέρος το ταψί σκεπασμένο με μια πετσέτα μέχρι να φουσκώσουν τα κουλούρια. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 15 λεπτά.
- Αν τα θέλουμε πιο ξηροψημένα αφήνουμε περισσότερη ώρα. Κοιτάμε την κάτω μεριά και αν χρειαστεί τα γυρνάμε για να πάρουν χρώμα.
- Θα χρειαστείτε 2-3 λαμαρίνες φούρνου, ανάλογα το μέγεθός τους και το σχήμα που θα δώσετε στα κουλούρια σας. Οι πλεξούδες και τα μπαστουνάκια χρειάζονται λιγότερο χώρο.