Ψωμάκια και Τυροψωμάκια

recipe image
Προστέθηκε από Margo, Κυριακή, 27 Φεβρουάριος 2011 Μέση βαθμολογία vote imagevote imagevote imagevote imagevote image / 5 6 χρήστες ψήφισαν
Περιγραφή

Ψωμάκια πεντανόστιμα, τραγανά και αφράτα!!

Συστατικά

Προετοιμασία μαγιάς

  • 2 φακ. μαγιά ξηρή ή 1 ½ κύβο φρέσκιας
  • 1 κούπα χλιαρό νερό
  • 140 γρ. αλεύρι  

Ζυμάρι

  • 860 γρ. κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 3 κ. σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ. σ. αλάτι
  • 2 κ. σ. μέλι
  • 1 1/4 κούπας χλιαρό νερό
  • σουσάμι
Οδηγίες



  • Διαλύουμε τη μαγιά στο νερό με το χέρι μας μέσα σε ένα μπολ. Ρίχνουμε το αλεύρι και με ξύλινο κουτάλι ανακατεύουμε καλά να αναμιχθεί όλο το μίγμα και να γίνει χυλός. Σκεπάζουμε με πλαστική μεμβράνη και πετσέτα και το αφήνουμε να φουσκώσει και να βγάλει φυσαλίδες για περίπου 45 λεπτά.
  • Κοσκινίζουμε το αλεύρι (το υπόλοιπο του κιλού δηλ.) και το ρίχνουμε στο μπολ του μίξερ. Προσθέτουμε το λάδι, το αλάτι, το μέλι και την ανεβασμένη μας μαγιά κι αναμιγνύουμε όλα τα υλικά με το γάντζο του μίξερ σε μέτρια ταχύτητα.
  • Ταυτόχρονα ρίχνουμε και το νερό. Αφήνουμε να ζυμωθεί καλά η ζύμη για περίπου 15 λεπτά. Θέλουμε μια ελαστική ζύμη, που όμως να κολλάει ελαφρώς στα χέρια μας.
  • Ενδιάμεσα, σταματάμε το μίξερ ξεκολλάμε τη ζύμη από το γάντζο και ξανασυνεχίζουμε το χτύπημα.
  • Σκεπάζουμε το μπολ με πλαστική μεμβράνη και μια πετσέτα και αφήνουμε το ζυμάρι να φουσκώσει για 1 ½ - 2 ώρες περίπου.  Όταν το ζυμάρι είναι έτοιμο, πατάμε με το χέρι μας να ξεφουσκώσει, αλευρώνουμε τον πάγκο εργασίας μας και τα χέρια μας (γιατί κολλάει ελαφρώς), το χωρίζουμε σε όσα κομμάτια θέλουμε και πλάθουμε τα ψωμάκια μας.  
  • Πλάθουμε το κάθε ψωμάκι διπλώνοντας  τη ζύμη από πάνω κι από τα πλάγια προς τα κάτω και προς τα μέσα. Αυτό τα βοηθάει να εγκλωβίζουν αέρα και να φουσκώσουν καλύτερα στο ψήσιμο.




  • Πριν δώσουμε το τελικό τους σχήμα, κάποια τα γεμίζουμε με μικρά κομματάκια φέτας ή τα αρωματίζουμε και με μυρωδικά. Φτιάχνουμε ό,τι σχήμα επιθυμούμε.
  • Τοποθετούμε τα ψωμάκια σε ταψί με χαρτί ψησίματος, τα καλύπτουμε με πλαστική μεμβράνη και τα αφήνουμε 30 λεπτά να φουσκώσουν. Σε αυτό το σημείο, αφού φουσκώσουν, μπορούμε να τα καταψύξουμε και να τα ψήνουμε όταν τα χρειαζόμαστε χωρίς να τα αποψύξουμε, κατευθείαν στον προθερμασμένο φούρνο.
  • Με πινέλο βρέχουμε την επιφάνειά τους με νερό, αν θέλουμε τα χαράζουμε,  πασπαλίζουμε σουσάμι ή τα βουτάμε ένα-ένα σε μπολ με σουσάμι, ή τα πασπαλίζουμε με αλεύρι.


  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190ο - 200οC  πάνω κάτω, για 20 – 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος ψεκάζουμε τα πλαϊνά του φούρνου με νερό από ψεκαστήρι, κλείνοντας γρήγορα το φούρνο. Αυτοί οι ατμοί θα κάνουν ωραία τραγανή κόρα στα ψωμάκια. 
  •  Ένα τεστ για την επιτυχία του ψωμιού είναι να χτυπήσουμε τον πάτο του ψημένου ψωμιού. Αν ο ήχος είναι κούφιος τότε το ψωμί μας είναι επιτυχημένο.


Λίγα μυστικά ακόμα

Τα ψωμάκια ποικίλουν σε εμφάνιση και γεύση. Τα γεμίζουμε με φέτα, ελιές, λιαστή ντομάτα, ή τα αρωματίζουμε με ρίγανη, δεντρολίβανο, σκόρδο κι ό, τι άλλο θέλουμε. Με σουσάμι ή αλεύρι είναι το ίδιο νόστιμα και τρώγονται βέβαια την ίδια ημέρα φρέσκα φρέσκα.