Τάρτα με δαμάσκηνα

recipe image
Προστέθηκε από LARA LO, Τετάρτη, 23 Φεβρουάριος 2011 Μέση βαθμολογία vote imagevote imagevote imagevote imagevote image / 5 4 χρήστες ψήφισαν
Περιγραφή

Λαχταριστή ταρτίτσα!!!!

Συστατικά
Στα γρήγορα
Γλυκά
Άλλες κατηγορίες

Ζύμη:

  • 1 1\2 φλ αλεύρι
  • 1\4 φλ ζάχαρη άχνη
  • 10 κ.σ. βούτυρο, σε κομματάκια
  • 1 αυγό
  • 1 κρόκο αυγού
  • βανίλιες

Γέμιση:

  • 1\2 κιλό δαμάσκηνα ξερά, χωρίς κουκούτσια
  • 1 φλ μπράντι
  • 1\2 φλ ζάχαρη
  • 2  κσ βούτυρο, σε κομματάκια
  • 2 κρόκους αυγού
  • 2\3 φλ κρέμα γάλακτος
Οδηγίες
  1. Για τη ζυμη:Σε μπολ ανακατέψτε αλεύρι και ζάχαρη. Προσθέστε το βούτυρο και με το χέρι δουλέψτε να γίνει σαν χοντρός τραχανάς. Σε μικρό μπολ χτυπήστε το αυγό, τον κρόκο και τη βανίλια και προσθέστε τα στο μείγμα με το αλεύρι. Ζυμώστε μέχρι να γίνει η ζύμη μπάλα.
  2. Σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια πιέστε τη ζύμη με την παλάμη, απλώνοντας και διπλώνοντας τη ζύμη μέχρι να γίνει απαλή. Κάντε τη μπάλα, βάλτε τη σε μπολ, σκεπάστε με μεμβράνη και αφήστε στο ψυγείο τουλάχιστον για 2 ώρες.
  3. Γέμιση: Βάλτε τα δαμάσκηνα να μουσκέψουν μέσα στο κονιάκ μαζί με 1-2 φλ ζεστό νερό. Αφήστε τα στο ψυγείο για 2 ώρες.
  4. Προθερμάνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια, βάλτε τη ζύμη και πιέστε να γίνει βάση 30 εκ περίπου. Βάλτε λαδόχαρτο στον πάτο μιας ταρτιέρας και τοποθετήστε τη ζύμη έτσι ώστε να καλύπτει και τα τοιχώματα. Κόψτε όση ζύμη περισσεύει πάνω από το χείλος, σκεπάστε με άλλο λαδόχαρτο, βάλτε πάνω ρύζι και ψήστε 30 λεπτά.
  5. Αφαιρέστε το λαδόχαρτο και το ρύζι. Στραγγίξτε καλά τα δαμάσκηνα και απλώστε τα στην τάρτα. Πασπαλίστε με τη ζάχαρη και από πάνω απλώστε το βούτυρο ανά διαστήματα.
  6. Βάλτε στο φούρνο για 10 λεπτά, να λιώσει το βούτυρο και να γίνει σιρόπι με τη ζάχαρη.
  7. Εν τω μεταξύ, χτυπήστε τα αυγά με την κρέμα γάλακτος. Βγάλτε την τάρτα από το φούρνο, περιχύστε με την κρέμα και ψήστε για 15 λεπτά ή περισσότερο, μέχρι να δέσει η κρέμα και να ροδίσει η επιφάνεια.