Ρίχνουμε το βούτυρο σε τηγάνι και καβουρδίζουμε τη φρυγανιά. Ανακατεύουμε συνέχεια για να μη μας καεί και προσθέτουμε το κουκουνάρι. Αφού πάρουν ωραίο χρώμα αποσύρουμε από τη φωτιά και βάζουμε το μείγμα σε μια λεκανίτσα μαζί με τα καρύδια, τις σταφίδες και τη ζάχαρη. Ρίχνουμε και την κανέλα με το γαρύφαλλο και ανακατεύουμε .
Καθαρίζουμε τα ξινόμηλα και τα τρίβουμε με το χοντρό του τρίφτη. Τα ρίχνουμε κι αυτά στο μείγμα και ανακατεύουμε πολύ καλά.
Βουτυρώνουμε ένα ταψάκι και στρώνουμε τα 2 πρώτα φύλλα, βουτυρωμένα ένα-ένα. Στρώνουμε τη μισή ποσότητα από τη γέμιση και σκεπάζουμε με 2 φύλλα, βουτυρωμένα ανάμεσά τους. Στρώνουμε την υπόλοιπη γέμιση και τελειώνουμε την πίτα μας με τα 2 τελευταία φύλλα τα οποία βουτυρώνουμε πολύ καλά.
Χαράζουμε την πίτα σε κομμάτια και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170 βαθμούς, περίπου 40 λεπτά, να ροδίσει.
Βγάζουμε την πίτα, αφήνουμε να κρυώσει λίγο και πασπαλίζουμε με άχνη.
Λίγα μυστικά ακόμα
Μπορείτε να κάνετε ρολάκια. Ανά δύο τα φύλλα βουτυρωμένα ανάμεσά τους, βάζουμε το 1\3 της γέμισης και τυλίγουμε.
Τα κουκουνάρια δεν είναι απαραίτητα στη συνταγή αν δεν σας αρέσουν και μπορείτε να αυξομειώσετε τις ποσότητες στα καρύδια, τις σταφίδες και τα μπαχαρικά.
Επίσης, ένα άλλος τρόπος είναι να κάνετε τη γέμιση σε δύο μπολάκια. Στο ένα βάλτε τα μήλα με τη μισή ζάχαρη και την κανέλα και στο άλλο τη φρυγανιά και τα υπόλοιπα. Στρώνετε τα δύο πρώτα φύλλα, πασπαλίζετε με το μισό μείγμα φρυγανιάς και σκεπάζετε με ένα φύλλο. Ρίχνετε τα μήλα και σκεπάζετε με φύλλο, ρίχνετε την υπόλοιπη φρυγανιά και τελειώνετε με δύο φύλλα.