Χτυπάμε τα αυγά ξεχωριστά. Κάνουμε τ'ασπράδια μαρέγκα και τους κρόκους τους χτυπάμε με τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε το αλεύρι με το κακάο και τις βανίλιες και προσθέτουμε στους κρόκους ,αφού αφρατέψουν. Ρίχνουμε τα καρύδια και τέλος ενσωματώνουμε τη μαρέγκα.
Βουτυρώνουμε ένα ταψάκι 22 ή 24 εκ,ρίχνουμε το μείγμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 15 περίπου λεπτά.
Αφήνουμε να κρυώσει και το κόβουμε έτσι ώστε να έχουμε 2 βάσεις.
Εν τω μεταξύ χτυπάμε το ερμόλ με το ζαχαρούχο και το κονιάκ και βάζουμε την κρέμα στο ψυγείο. Βράζουμε τα υλικά για το σιρόπι 5 λεπτά.
Τοποθετούμε τη μία βάση κέικ σε πιατέλα και ραντίζουμε με το μισό σιρόπι. Απλώνουμε τα 3\4 της κρέμας και σκεπάζουμε με τη δεύτερη βάση. Ραντίζουμε με το σιρόπι και απλώνουμε την υπόλοιπη κρέμα.
Βάζουμε το γλυκό στο ψυγείο για 1 ώρα περίπου να κρυώσει η κρέμα.
Χτυπάμε το μόρφατ κακάο σύμφωνα με τις οδηγίες που αναγράφονται στο κουτί. Αφού έχει κρυώσει λίγο το γλυκό, απλώνουμε την κρέμα κακάο πάνω από τη λευκή και καλύπτουμε όλη την τούρτα και στα πλαϊνά της.
Πασπαλίζουμε με τριμμένο και βάζουμε στο ψυγείο να παγώσει.
Λίγα μυστικά ακόμα
Το σιρόπι είναι προτιμότερο να είναι χλιαρό προς το κρύο.
Αν σας είναι εύκολο, βράστε μία κομπόστα βύσσινο μαζί με το ζουμί,3-4 κ.σ. ζάχαρη και 1 κγ κορνφλάουρ. Αφού πήξει, αφήστε να κρυώσει και στρώστε τη πάνω από κάθε βάση πριν απλώσετε την λευκή κρέμα. Θα γίνει κάτι ανάλογο με Μπλακ Φόρεστ.