Καθαρίζουμε τη πάπια και την αλείφουμε με το χυμό λεμονιού. Αλατοπιπερώνουμε, τη βάζουμε σε γάστρα και την περιχύνουμε με λιωμένο βούτυρο.
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς περίπου 1 1\2 ώρα ενώ τη ραντίζουμε κάθε τόσο με λίγο κρασί και τα υγρά του ταψιού. (Το ψήσιμο εξαρτάται από το μέγεθος της πάπιας.Μπορεί να χρειαστεί περισσότερη ώρα).
Εν τω μεταξύ, ψιλοκόβουμε τα φλούδια πορτοκαλιού και τα βράζουμε για λίγο με λίγο αλάτι για ξεπικρίσουν. Τα στραγγίζουμε και τα ξαναβράζουμε με τη ζάχαρη, το κονιάκ και λίγο νερό μέχρι να καραμελώσουν.
Όταν η πάπια μας ψηθεί τη βγάζουμε από τη γάστρα και την αφήνουμε στην άκρη. Σουρώνουμε τα υγρά σε μια κατσαρόλα φαρδιά και προσθέτουμε το ζωμό κρέατος και το κρασί.
Όταν αρχίσει να βράζει προσθέτουμε το αλεύρι, το οποίο έχουμε καβουρδίσει με 3 κ. σ. βούτυρο. Ανακατεύουμε να διαλυθεί, προσθέτουμε την καραμελωμένη φλούδα και το χυμό πορτοκάλι, βάζουμε και την πάπια και σιγοβράζουμε γυρνώντας τη και περιβρέχοντας τη με τη σάλτσα, μέχρι να πήξει.
Λίγα μυστικά ακόμα
Εγώ την πάπια την κάνω γεμιστή. Καβουρδίζω λίγο κιμά, προσθέτω ρύζι ,φρέσκια ντομάτα και μπαχαρικά και σιγοβράζω για 10-15 λεπτάκια. Τη γεμίζω και μετά ακολουθώ τη συνταγή.
Την καραμελωμένη φλούδα μπορείτε να την αφαιρέσετε πριν σερβίρετε ,αν δε σας αρέσει η γεύση της. Την ίδια συνταγή κάνω για χοιρινό ρολό αλλά και για τη Χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα μου.