Baumkuchen, o βασιλιάς της τούρτας

recipe image
Προστέθηκε από Bianka, Τετάρτη, 01 Δεκέμβριος 2010 Μέση βαθμολογία vote imagevote imagevote imagevote imagevote image / 5 3 χρήστες ψήφισαν
Περιγραφή

Μια υπέροχη τούρτα που η ιστορία αυτής της ζύμης είναι πολύ παλιά. Η πρώτη γραπτή αναφορά ήταν ήδη πριν από 2000 χρόνια από τους αρχαίους Έλληνες και τους Ρωμαίους.

Συστατικά
  • 250 γρ βούτυρο
  • 200 γραμμάρια ζάχαρη
  • 2 πακέτα βανίλια
  • 5 αυγά μέτρια
  • Φλούδα τριμμένη από 1 λεμόνι
  • 2-3 κουταλιές της σούπας ρούμι
  • 100 γρ Αμυγδαλώπαστα τριμμένη στόν τρίφτη
  • 125 γρ αλεύρι
  • 125 γρ  νισιστέ
  • 3 κουταλιές της σούπας μαρμελάδα βερίκοκο ζεσταμένο καί περασμένο από τό τρυπητό
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κόλιανδρο  και τζιντζερ        

         Γιά το πότισμα

  • 200 γρ  μαρμελάδα βερίκοκο ζεσταμένο καί περασμένο από τό τρυπητό  

        Ντεκόρ:
        Σοκολάτα λιωμένη, Διάφορα ζαχαρωτά

Οδηγίες
  1. Χτυπάμε τα ασπράδια μέχρι να σφίξουν    
  2. Χτυπάμε , τό βούτρο  τη ζάχαρη  και  βανίλια να αφρατέψουν καλά, ρίχνουμε και τήν Αμυγδαλoπαστα, σιγά σιγά καί τούς κρόκους έναν έναν, μετά τήν φλούδα λεμονιού, το ρούμι και κόλιανδρο  και τζιντζερ  
  3. Ανακατεύουμε τό αλεύρι μέ τό νισεστέ και το μπέικιν πάουντερ και τό ρίχνουμε σιγά σιγά μέσα στό μίγμα, ανακατεύουμε  νά ενωθούν καλά, προσθέτουμε καί τήν μαρέγκα, ανακατεύουμε απαλά.
  4. Ανάβουμε μόνο  το γκρίλ τού φούρνου μας στούς 200 βαθμούς  
  5.  Σέ μία φόρμα (20-26cm)  βάζουμε στόν πάτο μία λαδόκολλα. Βάζουμε στόν πάτο τής φόρμας 2 με 3 κουταλιές της σούπας ζύμη  και  τήν απλώνουμε νά πάει παντού Καί ψήνουμε γιά 3-4 λεπτά μόνο νά ροδίσει. ή επιφάνεια   Όταν περάσουν τα λεπτά καί εχει πάρη ένα χρυσαφή χρώμα τό βγάζουμε από τόν φούρνο καί ρίχνουμε επάνω παλι  2 με 3 κουταλιές της σούπας ζύμη  και  τήν απλώνουμε νά πάει παντού   Έτσι συνεχίζουμε τά στρώματα μέχρι το μείγμα να έχει εξαντληθεί.   Το πιο σημαντικό πράγμα είναι να μην φύγετε μακριά από τη φωτιά γιατί μπορεί να καεί πολύ γρήγορα.
  6.  Ο χρόνος ψησίματος θα πάρει τήν πιό πολλή ώρα αλλά αυτό το κέικ αξίζει τον κόπο.
  7.  Όταν κρυώσει  τό αλείφουμε μέ ζεστή μαρμελάδα βερίκοκο Καί αμέσως  μέ λιωμένη σοκολάτα    

          Γιά τήν γαρνιτούρα

  1. Ρίχνουμε  μερικές κουταλιές σοκολάτα σέ ένα αλουμινόχαρτο αφήνουμε νά κρυώση καί  τό σηκώνουμε μέ ένα  μαχαιράκι καί πέρνουμε  τά λεπτά  κομμάτια καί τά στήνουμε σάν βουναλάκια επάνω στήν τούρτα
  2. Άν θέλουμε τήν στολίζουμε  όπως μάς αρέσει


Λίγα μυστικά ακόμα




Η Ιστορία του κέικ
    
Η ιστορία αυτής της ζύμης είναι πολύ παλιά. Η πρώτη γραπτή αναφορά ήταν ήδη πριν από 2000 χρόνια από τους αρχαίους Έλληνες και τους Ρωμαίους.. Σίγουρα όχι με τη μορφή, όπως είναι σήμερα,   εμφανίστηκε στη Γερμανία μια πρώτη συνταγή του δέντρου- κέικ (έτσι λένε το κέικ- τούρτα αυτό) σε ένα βιβλίο μαγειρικής το 1581. Η Παρασκευή ευρέως  ξεκίνησε το 19ο αιώνα.
Αρχικά το κέικ πήρε το όνομα ως «ΣΟΥΒΛΑ ΤΟΥΡΤΑ Η ΤΟΥΡΤΑ ΣΟΥΒΛΑΣ " γνωστό, γιατί η ζύμη ψήνεται σε περιστρεφόμενη σούβλα. Η τέχνη του ψησίματος σε ένα περιστρεφόμενο τύμπανο έχει παραμείνει μέχρι σήμερα. Καλύπτοντας με σκούρη Σοκολάτα είναι μια απολαυστική τούρτα!!!!