Γεμιστά Θρακομακεδόνων με κιμά ή ορφανά

recipe image
Προστέθηκε από sofouleli, Τρίτη, 27 Ιούλιος 2010 Μέση βαθμολογία vote imagevote imagevote imagevote imagevote image / 5 2 χρήστες ψήφισαν
Περιγραφή

Γεμιστά που μόνο οι Μακεδόνες ξέρουν και κάνουν , πλούσια σε υλικά και γεύση .

Συστατικά
Στα γρήγορα
Κυρίως Πιάτα
Άλλες κατηγορίες

6 ντομάτες μέτριες ώριμες
6 πιπεριές κόκκινες
6 πιπεριές πράσινες ανοιχτόχρωμες
1 μελιτζάνα μέτρια
1 κολοκύθι

Γέμιση

1 / 2 κ . κιμά
20 κ.σ. ρύζι καρολίνα
1 ματσάκι μαϊντανό
1 ματσάκι δυόσμο
1 / 2 ματσάκι άνηθο
2 μεγάλα κρεμμύδια
2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
1 κοφτή κ.σ. αλάτι
1 / 2 κ.σ. πιπέρι
1 κούπα μέτρια λάδι
1 κ.σ. ζάχαρη

Στα '' ορφανά '' δεν βάζουμε μόνο τον κιμά . Μπορούμε να τον αντικαταστήσουμε
με μανιτάρια πολύ ψιλοκομμένα ή στο μούλτι .

Οδηγίες

Αδειάζουμε όλα μας τα ζαρζαβατικά και δεν πετάμε τίποτε . Το κολοκύθι και τη μελιτζάνα τα τρυπάμε με ένα πιρούνι . Τα τοποθετούμε όλα σε ένα ταψί και κάνουμε στη συνέχεια τη γέμιση .

Σ ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε το ρύζι και το ξεπλένουμε καλά . Το στραγγίζουμε και μέσα προσθέτουμε αλεσμένα , το περιεχόμενο της ντομάτας , της μελιτζάνας , του κολοκυθιού , από τις πιπεριές , πράσινες και κόκκινες - από το καπάκι το κάτω μέρος αφού πετάξουμε τα κουκούτσια , δίνουν ωραία γεύση , το κρεμύδι και ,
ψιλοκομμένα τα χορταρικά δυόσμο κλπ .. προσθέτουμε και ότι άλλο αναφέραμε .

Ανακατεύουμε με τα χέρια για να έχουμε την αίσθηση των υλικών , και να διαλύονται καλά .

Γεμίζουμε τα ζαρζαβατικά μας , και όταν κλείσουμε τα καπάκια με το ρόι ρίχνουμε σαν γαρνίρισμα λίγο λάδι σε όλα και με την αλατιέρα πασπαλίζουμε αλάτι παντού .

Ενα πολύ μικρό μέρος της ντομάτας και μία κουταλιά της σούπας πελτέ τ ανακατεύουμε και τα ρίχνουμε στον πάτο του ταψιού .
Αν ειναι φρέσκα τα ζαρζαβατικά μας, ρίχνουμε 1 μικρό ποτηράκι νερό στο ταψί , αν όμως είναι κατεψυγμένα δεν θέλει καθόλου .
Τα ψήνουμε 1 ώρα και 30 λεπτά ανάλογα και με τον φούρνο , μέχρι να πάρουν καλό χρώμα .


Λίγα μυστικά ακόμα

Προσοχή τα κατεψυγμένα , πιπεριές , ντομάτες θέλουν σε δυνατή φωτιά 250 βαθμούς για μισή ώρα στην πρώτη σκάρα και την υπόλοιπη ώρα στους 200 βαθμούς, τα φρέσκα θέλουν 200 βαθμούς .

Τώρα που βρίσκουμε εύκολα κόκκινες ντομάτες μπορούμε να τις αδειάζουμε και να τις αραδιάζουμε σε ένα δίσκο ανάποδα , για να φύγουν τα υγρά τους , στην κατάψυξη για το χειμώνα . Κατόπιν αφού παγώσουν σε λίγες ώρες τις ρίχνουμε σε μια σακούλα κομμένες έτοιμες και με τα καπάκια τους . Το ίδιο κάνουμε και με όλα τα άλλα εκτός το κολοκύθι που δεν κρατιέται καλά .

Το περιεχόμενο της ντομάτας το αλέθουμε και το βάζουμε κι αυτό στην κατάψυξη σ ένα σακουλάκι .

Το μυστικό στα γεμιστά είναι τα πολλά υλικά και από υγρά να βάζουμε πολύ ντομάτα και οχι νερά , και στο ταψί και μέσα .
Δεν χρειάζονται καβούρντισμα γιατί το αποτέλεσμα είναι το ίδιο και είναι και πιο υγιεινά .
Τα ορφανά , έτσι τα λένε χαριτολογώντας στη μακεδονία μας , δηλ τα χωρίς κιμά γίνονται κι αυτά κατά τον ίδιο τρόπο .