Αρωματισμένες τσιπούρες ψητές στο αλάτι

recipe image
Προστέθηκε από Hlianna, Κυριακή, 06 Ιούνιος 2010 Μέση βαθμολογία vote imagevote imagevote imagevote imagevote image / 5 2 χρήστες ψήφισαν
Περιγραφή

Mια άλλη εκδοχή να ψήσουμε το ψάρι μας και να γίνει πεντανόστιμο!

Συστατικά
Στα γρήγορα
Ορεκτικά
Κυρίως Πιάτα
Άλλες κατηγορίες
  • 1 Τσιπούρα «του κιλού» ή 2 του 1 / 2 κιλού
  • 2 κιλά αλάτι χονδρό, (για κάθε τσιπούρα το 1 κιλού)
  • 4 κ.σ. θυμάρι
  • 4 κ.σ. δενδρολίβανο
  • 4 κ.σ. ρίγανη
  • 6 φύλλα δάφνης
  • Ξύσμα ενός λεμονιού
  • Χυμό Λεμονιού
  • Πολύ Καλό Ελαιόλαδο
Οδηγίες





1. Πλένουμε και καθαρίζουμε καλά το ψάρι, (μόνο την κοιλιά. Όχι τα λέπια, αυτά θα φύγουν μετά μαζί με το δέρμα)

2. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς.

3. Ανακατεύουμε καλά όλα τα μυρωδικά μαζί με το αλάτι, εκτός από τα δαφνόφυλλα και κρατάμε λίγο δενδρολίβανο και λίγο θυμάρι στην άκρη.

4. Μουσκεύουμε ελαφρά το αλάτι, ίσα ίσα να πλάθεται και βάζουμε πάνω σε ένα «ρηχό» τεψί μιά στρώση αλατιού πάχους περίου 2-3 εκατοστά και με διαστάσεις σύμφωνα με αυτές που έχει το ψάρι μας και το ποθετούμε πάνω στην στρώση 2 φύλλα δάφνης.

5. Τοποθετούμε το θυμάρι και το δενδρολίβανο, (που κρατήσαμε στην άκρη) και 2 φύλλα δάφνης στην κοιλιά της τσιπούρας.

6. Από πάνω τοποθετούμε τα υπόλοιπα 2 φύλλα.

7. Τοποθετούμε το ψάρι πάνω στο στρώμα αλατιού και το «χτίζουμε καλά με το υπόλοιπο αλάτικαλύπτοντάς το εντελώς. (Το κεφάλι και η ουρά μπορούν να μείνουν απ 'έξω).

8. Ψήνουμε την τσιπούρα στους 200 βαθμούς γιά 30-35 λεπτά.
9. Βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο και αφήνουμε το ψάρι να «σταθεί» για πέντε λεπτά.

10. Με προσοχή χτυπάμε ελαφρά το αλάτι να σπάσει, (γιατί έχει γίνει σαν κεραμικό), αφαιρούμε προσεκτικά με το χέρι τα κομμάτια του αλατιού και με μία μεγάλη μεταλλική σπάτουλα παίρνουμε το ψάρι από το κάτω στρώμμα του αλατιού και το βάζουμε πάνω σε ένα πιάτο.

11. Καθαρίζουμε το αλάτι από το πάνω μέρος του ψαριού ώσπου να φανεί το δέρμα του. Με ένα μυτερό και κοφτερό μαχαιράκι και με πολλή προσοχή χαράζουμε το δέρμα στην ουρά, (από την πάνω πλευρά του ψαριού έτσι όπως είναι τοποθετημένο στο πιάτο), και με το χέρι τραβάμε, (γδέρνουμε), προσεχτικά το δέρμα προς το κεφάλι. (Άν το ψάρι είναι πολύ φρέσκο το κρέας κολλάει λίγο στο δέρμα. Σ'αυτό το σημείο να το βοηθάτε να ξεκολλήσει με το μαχαιράκι), την πέτσα την πετάμε.

12. Με την σπάτουλα στην ραχοκοκαλιά και με το χέρι μας απο πάνω, αφαιρούμε προσεχτικά το κρέας το ψαριού και το βάζουμε σε άλλο πιάτο.

13. αλλη Επαναλαμβάνουμε το ίδιο και με την «πλευρά τπυ ψαριού.

14. Ανακατεύμε καλά το χυμό του λεμονιού με το ελαιόλαδο και περιχύνουμε το ψάρι.

Λίγα μυστικά ακόμα
Παρόμοια στυνταγή:  Ψάρι χτιστό στο αλάτι