Κοτόπιτα με μπεσαμέλ

recipe image
Προστέθηκε από Hlianna, Τετάρτη, 18 Μάρτιος 2009 Μέση βαθμολογία vote imagevote imagevote imagevote imagevote image / 5 2 χρήστες ψήφισαν
Περιγραφή

Υπάρχουν δύο τρόποι για να φτιάξει κανείς κοτόπιτα, ή και πίτες γενικότερα, είτε με μπεσαμέλ είτε με κρέμα γάλακτος και αρκετά αυγά. Προτιμώ αυτήν με μπεσαμέλ γιατί μου φαίνεται πιο “ ζουμερή”.

Συστατικά
Στα γρήγορα
Ορεκτικά
Κυρίως Πιάτα
Άλλες κατηγορίες
  • 2 φύλλα σφολιάτας
  • 1 κοτόπουλο βρασμένο για μια ώρα σε νερό με ένα κρεμμύδι, ένα δαφνόφυλλο και λίγο αλάτι
  • 3 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλ/να
  • λάδι, 1 κ.γλ. κάρυ, ½ κ.γλ. κίμινο (άλλοι βάζουν διαφορετικά μπαχαρικά)
  • 4 κ.σ. σόγια σος
  • 2 αυγά
  • 1 ματσάκι μαϊντανό ψιλ/νο
  • 1 κούπα τυρί τριμμένο (έβαλα φέτα)
  • 1 κ. γλ. μπέικι πάουντερ
  • αλάτι, πιπέρι
  • 2 φλιτζάνια μπεσαμέλ φτιαγμένη με 2 κ.σ. αλεύρι,2 κ. σ. μαργαρίνη ή παρθένο λάδι και 2 φλ/νια γάλα
  • Μανιτάρια κονσέρβας (προαιρ.)
Οδηγίες

 

  1. Βράζω το κοτόπουλο και κρατώ το ζουμί του για να το κάνω σουπίτσα και το ψιλοκόβω, αφού αφαιρέσω με προσοχή τα κόκαλα του.
  2. Μετά φτιάχνω τη μπεσαμέλ και την έχω να περιμένει.
  3. Σοτάρω το κρεμμύδι στο λάδι και στη συνέχεια βάζω το κοτόπουλο, τα μπαχαρικά με το αλατοπίπερο.
  4. Προσθέτω τη σόγια, το μαϊντανό, αυγά, μανιτάρια, μπεσαμέλ και τέλος το μπέικιν. Ανακατεύω καλά.
  5. Πρώτος τρόπος να τη φτιάξω είναι αυτός της φωτογραφίας με ζύμη πλεκτή.
  6. Παίρνω το ένα φύλλο ζύμης και βάζω το μισό μείγμα μέσα στο κέντρο και κατά μήκος.
  7. Τα πλαϊνά του φύλλου τα κόβω από την κάθε πλευρά σε 8-9 λοξές λωρίδες.
  8. Διπλώνω την πάνω και κάτω λωρίδα της ζύμης μου, γύρω από τη γέμιση.
  9. Τις επόμενες λωρίδες τις τυλίγω εναλλάξ γύρω πάνω στη γέμισή μου και τη σκεπάζω όπως δείχνει η φωτογραφία.
  10. Την ίδια διαδικασία κάνω και για το 2ο φύλλο σφολιάτας.
  11. Αλείφω με βούτυρο ή αυγό και νερό και ψήνω στους 180ο περίπου ¾ της ώρας μέχρι να ροδοκοκκινίσει.

 

  1. Ο δεύτερος τρόπος είναι ο κλασικός με το φύλλο κάτω, γέμιση, φύλλο πάνω.
  2. Σε λαδωμένο ταψί βάζω το ένα φύλλο σφολιάτας, στρώνω τη γέμιση και τέλος το δεύτερο φύλλο σφολιάτας και το κλείνω.
  3. Τρυπώ με το πιρούνι ελαφρά τα σημεία που θα κοπούν τα κομμάτια.
  4. Αλείφω με αραιωμένο αυγό και ψήνω στους 170 ο με αέρα ή 190 ο με αντιστάσεις για 30 με 40 λεπτά περίπου, θα δείτε να ροδοκοκκινίζει.
  5. Εδώ δέστε το πλέξιμο από παλαιότερη συνταγή.