Κοσκινίζουμε το αλεύρι με τη σόδα, το μπέικιν πάουντερ, την κανέλα, το γαρύφαλλο και το μοσχοκάρυδο μέσα σ' ένα μεγάλο μπολ
Χτυπάμε για 1΄- 2΄στο μπλέντερ ή το μίξερ τη ζάχαρη με το λάδι, το ανθρακούχο νερό, το κονιάκ, τον χυμό και το ξύσμα πορτοκαλιού.
Ρίχνουμε το μείγμα αυτό στο μείγμα με το αλεύρι.
Ανακατεύουμε στην αρχή με ένα κουτάλι και κατόπιν ζυμώνουμε με το χέρι και προσθέτουμε όσο αλεύρι χρειαστεί για να γίνει μια ζύμη που να πλάθεται εύκολα (εγώ προσέθεσα σχεδόν 2 κουταλιές της σούπας)
Φτιάχνουμε κουλουράκια σε ότι σχήμα θέλουμε με το χέρι ή με κουπ-πατ
Τα αραδιάζουμε σε ταψί που το έχουμε αλείψει με λίγο λάδι
Μην τα κολλήσετε πολύ μεταξύ τους γιατί φουσκώνουν
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 20' περίπου
Τα βγάζουμε και τα αφήνουμε πάνω σε σχάρα να κρυώσουν
Τα διατηρούμε σε κουτί
Λίγα μυστικά ακόμα
Πασπαλίστε αν θέλετε πριν τα ψήσετε με καστανή ζάχαρη