Ντολμαδάκια

recipe image
Προστέθηκε από Ροδάνθη, Τρίτη, 09 Φεβρουάριος 2010 Μέση βαθμολογία vote imagevote imagevote imagevote imagevote image / 5 8 χρήστες ψήφισαν
Περιγραφή

Ντολμαδάκια…κάθε μέρος και μια παραλλαγή. Πάντα όμως υπέροχα  !

Συστατικά
Στα γρήγορα
Κυρίως Πιάτα
Άλλες κατηγορίες
  • 1 κιλό κιμά
  • 1 φλιτζάνι του τσαγιού ρύζι Καρολίνα  (πλυμένο  και  στραγγισμένο)
  • Λίγο άνηθο ψιλοκομμένο και λίγο μαϊντανό
  • 1 1/2 φλιτζάνι ώριμες ντομάτες ξυσμένες
  • 1 κ.σ. αλάτι, λίγο πιπέρι και κύμινο
  • ¾ του φλιτζανιού   λάδι
  • Πιπεριές, κολοκυθάκια πλυμένα και ανοιγμένα για γέμισμα
  • Ντομάτα ξυσμένη έξτρα για τον πάτο και πάνω από τα ντολμαδάκια
  • 2 κ.σ. φυτίνη
  • 1 ½  ποτήρι νερό μέσα στο οποίο έχουμε διαλύσει 1 κύβο λαχανικών
  • 1 μικρό πιάτο για σκέπασμα
  • Κληματόφυλλα
Οδηγίες

  1. Παίρνουμε την κατσαρόλα και βάζουμε στον πάτο κληματόφυλλα τα οποία έχουμε   ζεματίσει για ένα-δυο λεπτά σε νερό που βράζει
  2. Ρίχνουμε λίγη ξυσμένη ντομάτα
  3. Γεμίζουμε με τη γέμισή μας τα λαχανικά και τα βάζουμε στον πάτο της κατσαρόλας   με τα καπάκια τους να βλέπουν στα τοιχώματα της κατσαρόλας
  4. Κάνουμε ένα-δυο σχισμές με το μαχαίρι, αν οι πιπεριές μας είναι χοντρόφλουδες
  5. Τυλίγουμε με τη γέμιση τα κληματόφυλλα και τα βάζουμε από πάνω
  6. Έπειτα ρίχνουμε την ξυσμένη ντομάτα και ρίχνουμε το νερό μας με τον κύβο και τις   2 κουταλιές από το βούτυρο
  7. Βάζουμε στο μέγιστο τη θερμοκρασία της εστίας μας και αφήνουμε το φαγητό να  πάρει βράση
  8. Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε στο μισό και ταυτόχρονα βάζουμε ένα πιατάκι   από πάνω
  9. Ψήνουμε περίπου ένα μισάωρο
  10. Σε πιάτο παίρνουμε ένα ντολμαδάκι το ανοίγουμε και ελέγχουμε αν έχει ψηθεί το   ρύζι
  11. Με τη βοήθεια ενός άλλου ατόμου σουρώνουμε τα ντολμαδάκια μας, ώστε να μην   λασπώσει το ρύζι μας
  12. Εάν θέλουμε γεμίζουμε και μελιτζάνα και κρεμμυδάκια
  13. Το καλοκαίρι στη γέμισή μας ξύνουμε και μια μελιτζάνα μέσα
  14. Μπορούμε να ελαττώσουμε το λάδι μας ή  να βάλουμε λάδι αντί για μαγειρικό λίπος

Καλή μας Όρεξη !