Προστέθηκε από marianta, Τετάρτη, 03 Φεβρουάριος 2010 Μέση βαθμολογία / 54 χρήστες ψήφισαν
Περιγραφή
Την κολοκυθόπιτα που μοιράζομαι σήμερα μαζί σας την έφτιαχνε η μαμά μου από τότε που ήμουν παιδί. Είναι πολύ νόστιμο γλυκάκι και ελπίζω να αρέσει και σε σας !
Κόβουμε την κολοκύθα στη μέση, αφαιρούμε τα σπόρια και μ’ ένα κουτάλι της σούπας ξύνουμε τη σάρκα της.
Χρειαζόμαστε δύο κιλά ψίχα.
Ανακατεύουμε την κολοκύθα με τη ζάχαρη, το λάδι, το ρύζι, την κανέλα, το αλάτι και το ξύσμα πορτοκαλιού.
Λαδώνουμε ένα ταψί και στρώνουμε τα μισά φύλλα, τα οποία επίσης λαδώνουμε ένα-ένα.
Προσθέτουμε τη γέμιση και καλύπτουμε κατά τον ίδιο τρόπο τα υπόλοιπα φύλλα.
Ραντίζουμε το τελευταίο φύλλο με λίγο νερό και χαράζουμε την πίτα μας σε μπακλαβαδωτά κομμάτια.
Σε κάθε κομμάτι βάζουμε από ένα μοσχοκάρφι και ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 75 λεπτά.
Όταν ροδίσει η κολοκυθόπιτα τη σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο.
Λίγα μυστικά ακόμα
Αν θέλουμε μπορούμε να φτιάξουμε και φλογέρες με τα ίδια υλικά.
Κόβουμε το φύλλο σε μακρόστενες λωρίδες και βάζουμε σε κάθε λωρίδα μια κουταλιά της σούπας από τη γέμιση.
Διπλώνουμε τις άκρες και τυλίγουμε σε ρολάκι (φλογέρα)
Ψήνουμε μία ώρα στους 200 βαθμούς.
Φτιάχνουμε σιρόπι με 1 1/2 ποτήρι ζάχαρη, 2 ποτήρια νερό, 3 κουταλιές μέλι και το χυμό από ένα λεμόνι και όταν ψηθούν οι φλογέρες τις περιχύνουμε με το σιρόπι.