Ριζότο με μανιτάρια

recipe image
Προστέθηκε από Hlianna, Κυριακή, 24 Ιανουάριος 2010 Μέση βαθμολογία vote imagevote imagevote imagevote imagevote image / 5 6 χρήστες ψήφισαν
Περιγραφή

Ένα απλό αλλά με ιδιαίτερη γεύση πιάτο.

Συστατικά
Στα γρήγορα
Ορεκτικά
Κυρίως Πιάτα
Άλλες κατηγορίες
Σερβίρει
2-3 άτομα
  • 1,5 κούπα ρύζι αρμπόριο ή και γλασέ ελληνικό
  • 5 κ.σ. λάδι
  • 1 κρεμμύδι ξερό ψιλ/νο
  • 250 γρ. φρέσκα μανιτάρια σε φέτες
  • 1 σακουλάκι μανιτάρια πορσίνι (10 γρ.)
  • Μισή κούπα άσπρο ξηρό κρασί
  • 3 κούπες περίπου ζωμό λαχανικών ή 3 κούπες νερό που διαλύω μέσα έναν κύβο λαχανικών
  • 1 κ.σ. βούτυρο
  • 4-5 κ.σ. παρμεζάνα τριμμένη
  • Αλάτι και πιπέρι
Οδηγίες



  1. Μουσκεύω στο χλιαρό μου κρασί τα μανιτάρια πορσίνι για 15 λεπτά περίπου να μαλακώσουν. Τα αφαιρώ από το κρασί, τα στύβω καλά και τα ψιλοκόβω. Το κρασί το σουρώνω , γιατί τα μανιτάρια έχουν χώμα.
  2. Ζεσταίνω το λάδι  και ρίχνω το κρεμμύδι, τα μανιτάρια τα φρέσκα και τα πορσίνι να σοταριστούν.
  3. Προσθέτω το ρύζι και αλατοπιπερώνω, αλλά με μέτρο στην περίπτωση που βάλω μέσα παρμεζάνα. Σοτάρω ελαφρά και το ρύζι μου.
  4. Ρίχνω το κρασί και ανακατεύω σε μέτρια φωτιά το μείγμα του ρυζιού μου μέχρι να εξατμιστεί όλο το υγρό.
  5. Στη συνέχεια ρίχνω λίγο λίγο ζωμό στο ρύζι μου ανακατεύοντας συνεχώς και προσθέτω ζωμό μόλις έχει απορροφηθεί ο προηγούμενος που έριξα μέσα.
  6. Η διαδικασία αυτή θα κρατήσει περίπου 20 λεπτά και  θα ρίξετε το ζωμό που έχετε σε περίπου 7-8 φορές. Η φωτιά θα είναι προς το χαμηλό για να προλάβει να ψήνεται το ρύζι μας.
  7. Στο τέλος αν θέλουμε προσθέτουμε  το βούτυρο και 1-2 κ.σ. παρμεζάνα. Αν θέλετε να το κάνετε νηστίσιμο, παραλείπετε το βούτυρο και την παρμεζάνα ή σερβίρετε στο πιάτο την παρμεζάνα γιαυτούς που την επιθυμούν.
  8. Προσθέτω  επιπλέον παρμεζάνα από πάνω, μόλις σερβίρω το ριζότο μου
  9. Το ριζότο μας θα είναι αρκετά λασπώδες, μην περιμένετε να είναι σαν το πιλάφι. Αφήστε το με υγρασία.
Λίγα μυστικά ακόμα

Είναι ένα πιάτο που σερβίρεται μόνο του, αλλά μπορεί να σερβιριστεί και σαν συνοδευτικό με ψάρι ή και κρέας