Πρόσφατα σχόλια



FORUM: ΝΕΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ

Απ:Περισσεύματα ψωμιού
shubhupatil 8.7.2019 11:08
Απ:Παιχνίδι... Διλήμματα
Hlianna 25.2.2019 8:35
Απ:Αστεία ονόματα που έχουμε ακούσει....
Hlianna 25.2.2019 8:11
Απ:Παιχνίδι: Βρες τη λέξη !
Johnnys 23.2.2019 22:50
Απ:Αστεία ονόματα που έχουμε ακούσει....
Johnnys 23.2.2019 22:21
Απ:Παιχνίδι: Συνέχισε την Παροιμία......
Johnnys 23.2.2019 22:18
Απ:Παιχνίδι: Ναι ή Όχι;
Johnnys 23.2.2019 22:15
Απ:Παιχνίδι... Διλήμματα
Johnnys 23.2.2019 22:12
Απ:Παιχνίδι: Ερωτήσεις-Απαντήσεις !
Johnnys 23.2.2019 22:10
Απ:Μαγειρεύω....φράσεις!
Johnnys 23.2.2019 22:05
Απ:ψωμί ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ και συντηρητικά
Johnnys 23.2.2019 2:06
Απ:Τα μυστικά για ένα πετυχημένο κέικ
Johnnys 22.2.2019 23:47
Απ:Τα μυστικά για ένα πετυχημένο κέικ
Athina P 15.2.2019 10:59
Απ:Κεικ με τυρί μασκαρπόνε
Athina P 15.2.2019 10:52
Απ:Γιορτή !
Athina P 15.2.2019 10:50
Απ:Κάνναβη σε τροφές
Hlianna 2.2.2019 8:25
Απ:Περισσεύματα ψωμιού
Athina P 23.1.2019 9:31
Απ:Περισσεύματα ζυμαρικών
Athina P 23.1.2019 9:28
Απ:Περισσεύματα ψαριού!
Athina P 23.1.2019 9:12
Κάνναβη σε τροφές
Athina P 4.1.2019 18:03
Περισσότερα...

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

2264-pagwtolemoni11.jpg
Παγωτό λεμόνι


Γεια χαρά, Επισκέπτης
Παρακαλώ Σύνδεση ή Εγγραφή.    Χάσατε τον κωδικό σας;

Μοριακή Γαστρονομία
(1 μέλος/η είναι εδώ) (1) Επισκέπτης
Μετάβαση στο τέλοςΣελίδα: 1
ΘΕΜΑ: Μοριακή Γαστρονομία
#8656
Μοριακή Γαστρονομία 10 Χρόνια, 2 Μήνες πριν  
Τι είναι ?



Ο όρος μοριακή γαστρονομία έχει τρομάξει στο παρελθόν αρκετούς.

Κάποιοι ίσως να τον ακούν πρώτη φορά. Η μαγειρική και ο τρόπος που την αντιλαμβανόμαστε, έχει πλέον αλλάξει. Η μοριακή γαστρονομία είναι ο όρος που μετατρέπει την μαγειρική, σε επιστήμη.
Όλα συμβαίνουν για κάποιο λόγο και σκοπό. Οι υποκινητές αυτής της νέας τάσης έχουν δώσει κάποια χαρακτηριστικά στο νέο αυτό τρόπο μαγειρικής, έτσι ώστε να κατανοήσουν οι συνάδελφοι τους, αλλά και ο υπόλοιπος κόσμος, τι εννοούμε με τον όρο μοριακή γαστρονομία.

Τα 3 κύρια χαρακτηριστικά της μοριακής γαστρονομίας είναι, η τελειότητα, η ειλικρίνεια και η ανοχή στο καινούργιο.
Οι chef εμπνέονται από το πάθος τους για την τελειότητα, δουλεύουν μόνο με τα καλύτερα υλικά και αντιλαμβάνονται το μέγιστο των δυνατοτήτων που έχει το κάθε υλικό.

Στην μοριακή γαστρονομία, η παράδοση αποτελεί τη βάση όλων των δημιουργιών. Εξ’ αιτίας της παράδοσης, μπορεί η μοριακή γαστρονομία να δημιουργεί και να εξελλίσεται
Οι παραδόσεις στην κουζίνα είναι αποτέλεσμα αιώνων μαγειρικής και χιλιάδων ανακαλύψεων.

Θα γνωρίζαμε το αγαπημένο μας παστίτσιο χωρίς την λαχταριστή μπεσαμέλ του κ. Antonin Careme, από το 1800?
Η ακόμα πιο πίσω, στο 25 μ.Χ. όπου ένα λατινικό ποίημα περιγράφει έναν αγρότη ο οποίος δημιουργεί μια σάλτσα/πατέ από λιωμένα μυρωδικά, τυρί, λάδι και ξύδι.

Η μοριακή γαστρονομία σέβεται τις παραδόσεις, και δειλά- δειλά προσπαθεί να γράψει το δικό της όνομα στα βιβλία της ιστορίας.
Η μοριακή κουζίνα έχει αγκαλιάσει την τεχνολογία, η οποία την βοηθάει να ανακαλύπτει νέα πιάτα και τρόπους μαγειρέματος.

Όπως κάποιοι στην Γαλλία τον 19ο αιώνα χρησιμοποιούσαν τη φωτιά, το αλεύρι και το βούτυρο για να δημιουργήσουν νέες σάλτσες και να βρουν τρόπους να τις κάνουν πιο νόστιμες και παχύρρευστες, έτσι και εμείς τον 21ο αιώνα ανακαλύψαμε πως μπορούμε να το πετύχουμε αυτό με agar, το οποίο μάλιστα δεν αλλοιώνει την γεύση σε αντίθεση με το αλεύρι.

Το agar ΔΕΝ είναι χημική ουσία.
Είναι ένα φυσικό προϊόν παρόμοιο με την ζελατίνη που παράγεται απο φύκια.

Το φαγητό επηρεάζει τους ανθρώπους με διάφορους τρόπους.
Η εικόνα του φαγητού, η μυρωδιά του, η γεύση του, επηρεάζει ακόμα και το μυαλό μας.

Η μοριακή γαστρονομία συνεργάζεται με επιστήμονες διάφορων κλάδων, από χημικούς και φυσικούς, μέχρι ψυχολόγους , αρωματοποιούς και αρχιτέκτονες.

Το ζητούμενο είναι πάντα ένα, η μέγιστη απολαυστική εμπειρία !!
Dafni (Επισκέπτης)
Platinum Boarder
Δημοσιεύσεις: 3446
graphgraph
Αποσυνδεδεμένος
Φύλο: Θήλυ Τοποθεσία: Πάτρα Γεννέθλια: 0002-12-23
Τελευταία διόρθωση: 12/09/2009 14:18 από .
Μην κλαις επειδή τελείωσε……
Χαμογέλα επειδή συνέβη !!!
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του Forum για να κάνετε μια δημοσίευση.
 
#8669
Απ:Μοριακή Γαστρονομία 10 Χρόνια, 2 Μήνες πριν  
μολις ειδα μοριακη γαστρονομια ετρεξα..αφου το αγαπημενο μαθημα ηταν η χημεια.

παντως η αληθεια ειναι οτι οσο περνουν τα χρονια η μαγειρικη και η ζαχαροπλαστικη γινεται επιστημη.ΕΧΩ ΟΜΩΣ ΝΑ ΔΗΛΩΣΩ ΤΟ ΕΞΗΣ:
"αν δεν αγαπας τον τεντζερη..θα μεινεις νηστικος"
ετσι ελεγε η γιαγια μου:)
mara (Επισκέπτης)
Αβουλος νους...διπλος κοπος
Platinum Boarder
Δημοσιεύσεις: 6667
graphgraph
Αποσυνδεδεμένος
Φύλο: Θήλυ mara.athana Γεννέθλια: 1968-11-20
κανενα να μην κατηγορησεις για την δυστυχια του,γιατι της τυχης τα γυρισματα ειναι κοινα για ολους και το μελλον ...αορατο...
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του Forum για να κάνετε μια δημοσίευση.
 
#8670
Απ:Μοριακή Γαστρονομία 10 Χρόνια, 2 Μήνες πριν  
Σοφή η γιαγιά τέλος πάντων!!!!
Hlianna (Διαχειριστής)
Administrator
Δημοσιεύσεις: 17802
graph
Αποσυνδεδεμένος Προβολή Προφίλ Μέλους
Φύλο: Θήλυ Τοποθεσία: Αθήνα
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του Forum για να κάνετε μια δημοσίευση.
 
#15390
Απ:Μοριακή Γαστρονομία 9 Χρόνια, 11 Μήνες πριν  
Σταγόνες χυμού που μετατρέπονται σε διάφανα φύλλα γαρνιτούρας, λαχανικά που τηγανίζονται στο νερό, κρέας τρυφερό σαν ψάρι... πολλά από αυτά που ξέρουμε για το μαγείρεμα μπορεί σύντομα να ανατραπούν χάρη στη μοριακή γαστρονομία που φιλοδοξεί να φέρει την επιστήμη στην κουζίνα.


Τηγάνισμα στο νερό...


Έτσι, στο λιμάνι της πόλης Μπρέμερχάβεν, οι αλχημιστές του 21ου αιώνα «μαγειρεύουν» τη γαστρονομική επανάσταση.
Όποιος θελήσει να πάρει μια γεύση της δουλειάς τους, είναι βέβαιο ότι θα εντυπωσιαστεί. Ένα από τα πειράματα που διεξάγονται αυτή τη στιγμή είναι το «τηγάνισμα στο νερό», πράγμα θεωρητικώς αδύνατο, αφού το νερό, σε αντίθεση με το λάδι, δεν μπορεί να βράσει σε περισσότερους από 100 βαθμούς θερμοκρασία που δεν επαρκεί για το τηγάνισμα.
Οι βιολόγοι, όμως, που ασχολούνται με το συγκεκριμένο πρόβλημα προσθέτουν μια «ειδική σκόνη» που επιτρέπει την αύξηση του σημείου βρασμού του νερού.
Μια λεπτή φέτα από κολοκυθάκι, ελαφρώς πασπαλισμένη με ζάχαρη, που «τηγανίζεται» στο νερό μπορεί να είναι λιγότερο τραγανή, αλλά διατηρεί ανέπαφη τη γεύση της και παράλληλα είναι απαλλαγμένη από τα λιπαρά.
Ένας άλλος τομέας πειραματισμού είναι η υφή των τροφών:
ένα κομμάτι κόκκινο κρέας που κλείνεται ερμητικά σε ένα αδιάβροχο σακουλάκι και βυθίζεται σε νερό εξήντα βαθμών αποκτά υφή ψαριού.

Πειράματα στο πιάτο...


Η ιδέα της «επιστημονικής γαστρονομίας» έχει ξεκινήσει από το Γάλλο Ερβέ Τις, ειδικό της μοριακής γαστρονομίας και συνεργάτη του προγράμματος Inicon.
Η καινούργια πρόκληση είναι να βγουν τα πειράματα από τα εργαστήρια και να σερβιριστούν στα μεγάλα εστιατόρια ή ακόμη και στην κουζίνα του σπιτιού μας.
Η επιστημονική ομάδα της Μπρέμερχάβεν θέλει επίσης να εισαγάγει στις μεθόδους της την παράμετρο υγεία, η οποία συνήθως περιορίζει τους σεφ, καθώς αποτελεί εμπόδιο στη δημιουργικότητά τους.
Για την ώρα οι δοκιμές είναι πολλές και μυστικές, όπως το παγωτό 80 βαθμών Κελσίου (!)
Dafni (Επισκέπτης)
Platinum Boarder
Δημοσιεύσεις: 3446
graphgraph
Αποσυνδεδεμένος
Φύλο: Θήλυ Τοποθεσία: Πάτρα Γεννέθλια: 0002-12-23
Τελευταία διόρθωση: 22/11/2009 17:18 από .
Μην κλαις επειδή τελείωσε……
Χαμογέλα επειδή συνέβη !!!
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του Forum για να κάνετε μια δημοσίευση.
 
Μετάβαση στην αρχήΣελίδα: 1
Συντονιστές: Margo  Bianka 
Μεταφορά στην κορυφή