Πρόσφατα σχόλια



FORUM: ΝΕΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ

Απ:Περισσεύματα ψωμιού
shubhupatil 8.7.2019 11:08
Απ:Παιχνίδι... Διλήμματα
Hlianna 25.2.2019 8:35
Απ:Αστεία ονόματα που έχουμε ακούσει....
Hlianna 25.2.2019 8:11
Απ:Παιχνίδι: Βρες τη λέξη !
Johnnys 23.2.2019 22:50
Απ:Αστεία ονόματα που έχουμε ακούσει....
Johnnys 23.2.2019 22:21
Απ:Παιχνίδι: Συνέχισε την Παροιμία......
Johnnys 23.2.2019 22:18
Απ:Παιχνίδι: Ναι ή Όχι;
Johnnys 23.2.2019 22:15
Απ:Παιχνίδι... Διλήμματα
Johnnys 23.2.2019 22:12
Απ:Παιχνίδι: Ερωτήσεις-Απαντήσεις !
Johnnys 23.2.2019 22:10
Απ:Μαγειρεύω....φράσεις!
Johnnys 23.2.2019 22:05
Απ:ψωμί ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ και συντηρητικά
Johnnys 23.2.2019 2:06
Απ:Τα μυστικά για ένα πετυχημένο κέικ
Johnnys 22.2.2019 23:47
Απ:Τα μυστικά για ένα πετυχημένο κέικ
Athina P 15.2.2019 10:59
Απ:Κεικ με τυρί μασκαρπόνε
Athina P 15.2.2019 10:52
Απ:Γιορτή !
Athina P 15.2.2019 10:50
Απ:Κάνναβη σε τροφές
Hlianna 2.2.2019 8:25
Απ:Περισσεύματα ψωμιού
Athina P 23.1.2019 9:31
Απ:Περισσεύματα ζυμαρικών
Athina P 23.1.2019 9:28
Απ:Περισσεύματα ψαριού!
Athina P 23.1.2019 9:12
Κάνναβη σε τροφές
Athina P 4.1.2019 18:03
Περισσότερα...

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

1239-_.jpg
Χαλβάς...αλλιώτικος


Γεια χαρά, Επισκέπτης
Παρακαλώ Σύνδεση ή Εγγραφή.    Χάσατε τον κωδικό σας;
Μετάβαση στο τέλοςΣελίδα: 12
ΘΕΜΑ: Τυριά
#5051
Απ:Τυριά 10 Χρόνια, 5 Μήνες πριν  
ΚΟΠΑΝΙΣΤΗ



Η κοπανιστή που έχει αναγνωριστεί επίσημα ως προϊόν ονομασίας προέλευσης- βρίσκεται σε κάθε νησί των Κυκλάδων αν και είναι κυρίως γνωστή από τη Σύρο, την Τήνο και τη Μύκονο. Σε αυτά τα τρία νησιά είναι άλλωστε πιο προηγμένη και η εμπορική της παραγωγή.
Κι όμως καμιά φορά οι ενοχλητικοί μύκητες είναι θαυματουργοί !! Αυτό φυσικά ισχύει αποκλειστικά και μόνο στην περίπτωση ενός γαλακτοκομικού προϊόντος με ιδιαίτερα πικάντικη γεύση που χαρακτηρίζει την κουζίνα της Μυκόνου.
Η κοπανιστή έχει τα δικά της μυστικά και τους δικούς της συμμάχους τον ήλιο και το ζεστό περιβάλλον. Ας δούμε, σύντομα, πως φτιάχνετε τούτο το τυρί που όταν αλειφτεί πάνω στο ψωμάκι μας νιώθούμε την καυτερή γεύση του να πλημμυρίζει τον ουρανίσκο μας.
Χρησιμοποιείται καταρχήν νωπό γάλα προερχόμενο είτε από κατσίκια είτε από πρόβατα καμιά φορά και από αγελάδες. Αφού πήξει το γάλα προκύπτει το αραιό και λίγο υπόξινο «ξινόγαλο». Στραγγίζετε σε «τσαντήλα» ένα αραιά υφασμένο πανί και τότε ονοματίζετε «τυροβολιά».
Η «τυροβολιά» λοιπόν αλατίζετε και ζυμώνετε καλά έτσι ώστε να τοποθετηθεί ξανά στο τσουβαλάκι και να εκτεθεί στον ήλιο για να αρχίσει η ζύμωση. Στο διάστημα αυτό δεν την αφήνουν στην ησυχία της αλλά την, πετρώνουν, την ανακατεύουν, την μεταφέρουν σε πήλινα κιούπια, την πειράζουν συνεχώς έτσι ώστε να αναπτυχθούν σε ολόκληρο το μίγμα οι μύκητες και τα ένζυμα.
Θα χρειαστεί τουλάχιστον ένα ολόκληρο μήνα έως ότου η κοπανιστή αποκτήσει την πρώτη πιπεράτη γεύση της. Πάντως εδώ ισχύει ότι και με το κρασί, όσο μένει τόσο καλύτερη γίνεται.

Μόστρα με Κοπανιστή (πικάντικο μεζεδάκι)

Σπουδαίος μυκονιάτικος μεζές για ούζο και ρακί.

Τη Μόστρα με Κοπανιστή θα τη βρείτε σε όλα τα εστιατόρια και ταβέρνες της Μυκόνου.

Υλικά:
5 μόστρες (δηλαδή πέντε παξιμάδια – όπως ονομάζονται στη Μύκονο)
3 ντομάτες
κοπανιστή (τυρί) Μυκόνου
λίγο αλάτι
ρίγανη
ελαιόλαδο

Εκτέλεση:
- Βρέχουμε τη μόστρα (μυκονιάτικο παξιμάδι) με λίγο νερό.
-Κόβουμε ψιλές φετούλες την ντομάτα και τη βάζουμε πάνω στη μόστρα.
- Ρίχνουμε λίγο λαδάκι και λίγη ρίγανη πάνω στη ντομάτα.
Τέλος αλείφουμε σε κάθε μόστρα την κοπανιστή.
Hlianna (Διαχειριστής)
Administrator
Δημοσιεύσεις: 17802
graph
Αποσυνδεδεμένος Προβολή Προφίλ Μέλους
Φύλο: Θήλυ Τοποθεσία: Αθήνα
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του Forum για να κάνετε μια δημοσίευση.
 
Μετάβαση στην αρχήΣελίδα: 12
Συντονιστές: Margo  Bianka 
Μεταφορά στην κορυφή