Πρόσφατα σχόλια



FORUM: ΝΕΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ

Απ:Περισσεύματα ψωμιού
shubhupatil 8.7.2019 11:08
Απ:Παιχνίδι... Διλήμματα
Hlianna 25.2.2019 8:35
Απ:Αστεία ονόματα που έχουμε ακούσει....
Hlianna 25.2.2019 8:11
Απ:Παιχνίδι: Βρες τη λέξη !
Johnnys 23.2.2019 22:50
Απ:Αστεία ονόματα που έχουμε ακούσει....
Johnnys 23.2.2019 22:21
Απ:Παιχνίδι: Συνέχισε την Παροιμία......
Johnnys 23.2.2019 22:18
Απ:Παιχνίδι: Ναι ή Όχι;
Johnnys 23.2.2019 22:15
Απ:Παιχνίδι... Διλήμματα
Johnnys 23.2.2019 22:12
Απ:Παιχνίδι: Ερωτήσεις-Απαντήσεις !
Johnnys 23.2.2019 22:10
Απ:Μαγειρεύω....φράσεις!
Johnnys 23.2.2019 22:05
Απ:ψωμί ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ και συντηρητικά
Johnnys 23.2.2019 2:06
Απ:Τα μυστικά για ένα πετυχημένο κέικ
Johnnys 22.2.2019 23:47
Απ:Τα μυστικά για ένα πετυχημένο κέικ
Athina P 15.2.2019 10:59
Απ:Κεικ με τυρί μασκαρπόνε
Athina P 15.2.2019 10:52
Απ:Γιορτή !
Athina P 15.2.2019 10:50
Απ:Κάνναβη σε τροφές
Hlianna 2.2.2019 8:25
Απ:Περισσεύματα ψωμιού
Athina P 23.1.2019 9:31
Απ:Περισσεύματα ζυμαρικών
Athina P 23.1.2019 9:28
Απ:Περισσεύματα ψαριού!
Athina P 23.1.2019 9:12
Κάνναβη σε τροφές
Athina P 4.1.2019 18:03
Περισσότερα...

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

2264-pagwtolemoni11.jpg
Παγωτό λεμόνι


Γεια χαρά, Επισκέπτης
Παρακαλώ Σύνδεση ή Εγγραφή.    Χάσατε τον κωδικό σας;

Οι μεγάλοι της γεύσης...
(1 μέλος/η είναι εδώ) (1) Επισκέπτης
Μετάβαση στο τέλοςΣελίδα: 1
ΘΕΜΑ: Οι μεγάλοι της γεύσης...
#24006
Οι μεγάλοι της γεύσης... 9 Χρόνια, 9 Μήνες πριν  
Νικόλαος Τσελεμεντές



Ο Νικόλαος Τσελεμεντές (1878 - 1958) ήταν έλληνας αρχιμάγειρας του 20ου αιώνα.
Καταγόταν απ' το χωριό Εξάμπελα της Σίφνου και μεγάλωσε στην Αθήνα, όπου τέλειωσε το Γυμνάσιο.
Αρχικά δούλεψε σαν υπάλληλος συμβολαιογραφείου, άρχισε όμως να ασχολείται περισσότερο με τη μαγειρική εργαζόμενος στο μαγαζί του πατέρα και του θείου του.

Σπούδασε για ένα χρόνο μαγειρική στη Βιέννη και γυρνώντας εργάστηκε για διάφορες πρεσβείες. Έγινε αρχικά γνωστός με το περιοδικό "Οδηγός Μαγειρικής" που άρχισε να εκδίδει το 1910, που περιείχε -εκτός των συνταγών- διατροφικές συμβουλές, διεθνή κουζίνα, νέα για τη μαγειρική κ.α.



Το 1919 έγινε διευθυντής του ξενοδοχείου "Ερμής", ενώ τον επόμενο χρόνο έφυγε για την Αμερική, όπου δούλεψε σε μερικά απ' τα ακριβότερα εστιατόρια του κόσμου, κάνοντας παράλληλα και ανώτερες σπουδές μαγειρικής, ζαχαροπλαστικής και διαιτολογίας.
Γύρισε στην Ελλάδα το 1932, ίδρυσε μια μικρή σχολή μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής και κυκλοφόρησε το γνωστό βιβλίο του με συνταγές, που όντας ο πρώτος ολοκληρωμένος οδηγός μαγειρικής, γνώρισε πάνω από δεκαπέντε επίσημες ανατυπώσεις τις επόμενες δεκαετίες.

Επηρεασμένος απ' τη γαλλική κουζίνα, υπήρξε εκσυγχρονιστής της ελληνικής κουζίνας, καθώς χάρη σ' αυτόν οι ελληνίδες νοικοκυρές έμαθαν τη μπεσαμέλ, τα πιροσκί και τη μπουγιαμπέσα, πράγμα που κατά μερικούς ισοδυναμούσε με νόθευση της ελληνικής κουζίνας με ευρωπαϊκά στοιχεία. Το όνομά του είναι σήμερα συνώνυμο των οδηγών μαγειρικής, ενώ χρησιμοποιείται και σαν πείραγμα προς κάποιον που ξέρει να μαγειρεύει πολύ καλά.

Hlianna (Διαχειριστής)
Administrator
Δημοσιεύσεις: 17802
graph
Αποσυνδεδεμένος Προβολή Προφίλ Μέλους
Φύλο: Θήλυ Τοποθεσία: Αθήνα
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του Forum για να κάνετε μια δημοσίευση.
 
#24037
Απ:Οι μεγάλοι της γεύσης... 9 Χρόνια, 9 Μήνες πριν  
ΑUGUSTE ESCOFFIER (1846-1935)



Ο Auguste Escoffier γεννήθηκε στην Προβηγκία της Γαλλίας τον Οκτώβριο του 1846.
Όταν έγινε 13 χρονών ο πατέρας του τον πήρε μαζί του στην Νίκαια της Γαλλίας σαν μαθητευόμενο, σε ένα εστιατόριο που ανήκε στον θείο του κάνοντας έτσι το ξεκίνημα σε μία λαμπρή καριέρα που θα ακολουθούσε στην μαγειρική τέχνη, για τα επόμενα 62 χρόνια.

Η καριέρα του στην μαγειρική τον περιπλάνησε σε αρκετά μέρη και έτσι εργάστηκε σε αρκετά γνωστά μαγαζιά της εποχής, όπως το Petit Moulin Rouge και σε άλλα επώνυμα του Παρισιού , του Μonte Cαrlo, της Ελβετίας, και του Λονδίνου.

Το 1870 με το ξεκίνημα του Γάλλο-ρωσικού πολέμου, ο Escoffier υπηρέτησε στις τάξεις του στρατού προσφέροντας τις υπηρεσίες του εκεί , ως chef de cuisine.
Tότε ήταν που άρχισε να αντιλαμβάνεται, πρώτος από όλους, την ανάγκη για την κονσερβοποίηση των τροφών, την διατήρηση των κρεάτων και λαχανικών για όσο μεγαλύτερο χρονικό διάστημα αυτό θα ήταν εφικτό.

Όταν απολύθηκε από τον στρατό, ο Escoffier συνέχισε να δουλεύει σε γνωστά εστιατόρια του Παρισιού και άρχισε σιγά σιγά να τυγχάνει μεγάλης αναγνωρισιμότητας και φήμης ως chef.
Κατά την διαμονή του στο Μonte Cαrlo ο Escoffier συνάντησε τον Cesar Ritz.
H συνεργασία αυτή έφερε εκπληκτικές αλλαγές στην ξενοδοχειακή βιομηχανία της εποχής, ανεβάζοντας σε επίπεδο τις μέχρι τότε παρεχόμενες υπηρεσίες φιλοξενίας και γαστρονομίας που υπήρχαν.

Μαζί πήγανε στο Savoy , ξενοδοχείο στο Λονδίνο όπου ο Escoffier ανέλαβε υπεύθυνος στις υπηρεσίες του εστιατορίου.

Αργότερα ο Ritz άνοιξε διάφορα δικά του ξενοδοχεία όπως το Hotel Ritz στο Παρίσι και το Carlton στο Λονδίνο όπου o Escoffier ήταν ο αποκλειστικά υπεύθυνος σε όλες τις υπηρεσίες που είχαν να κάνουν με το εστιατόριο και τις προσφερόμενες σε αυτό υπηρεσίες.

Κατά την διάρκεια της εργασίας του εκεί ο Escoffier απέκτησε τεράστια φήμη ως άξιος εκπρόσωπος της υψηλής γαστρονομίας.
Στο Savoy δημιούργησε μια από τις διασημότερες συνταγές του το Peach Melba , στην μνήμη του Nellie Melba , ο οποίος ήταν καλεσμένος στο ξενοδοχείο.

Ένα τα μεγαλύτερα επιτεύγματα του Escoffier στην καριέρα του, είναι ότι άλλαξε ριζικά την δομή των μέχρι τότε συντηρητικών μενού ξενοδοχείων και εστιατορίων, την τέχνη της γαστρονομίας και γενικότερα την οργάνωση της επαγγελματικής κουζίνας . Άξιο αναφοράς είναι ακόμη ότι εμπνεύστηκε πρώτος το a la carte menu σε ξενοδοχεία και εστιατόρια.

Ο Escoffier κατάφερε επίσης να τονίσει την σπουδαιότητα των εποχιακών υλικών στην μαγειρική τέχνη, ενώ αυτός ήταν που απλοποίησε την επαγγελματική κουζίνα υπάγοντας την ως μία αυτόνομη “μονάδα”, όσον αφορά την λειτουργία της σε ξενοδοχεία και εστιατόρια.
Κατά την επαγγελματική του σταδιοδρομία ο Escoffier έγραψε πολλά βιβλία μαγειρικής, με κάποια από αυτά να θεωρούνται εξεζητημένα ακόμα και σήμερα. Κάποια από αυτά είναι το LE Guide Culinaire (1903), Le Livre des menus (1912) και Ma Cuisine (1934).
O Escoffier πήρε πολλές φιλανθρωπικές πρωτοβουλίες ενισχύοντας οργανισμούς που βοηθούσαν φτωχούς, ( προσφέροντας τους φαγητό ), καθώς επίσης βοήθησε οικονομικά πολλούς μάγειρες που είχαν αποσυρθεί από την εργασία τους και χρειαζόταν οικονομική βοήθεια.
Έλαβε πολλές διακρίσεις στην ζωή του, ενώ η Γαλλική κυβέρνηση το 1920 τον τιμάει, με τον τίτλο του Ιππότη της Λεγεώνας της τιμής ενώ ο Γερμανός πρόεδρος Wilhelm ΙΙ του είπε χαρακτηριστικά ¨εγώ είμαι ο αυτοκράτορας της Γερμανίας αλλά εσύ είσαι ο αυτοκράτορας των chef.
Mε την γυναίκα του Delphine Daphis , o Escoffier αποσύρθηκε στο Μόντε Κάρλο το 1921 όπου και πέθανε 14 χρόνια αργότερα , στις 12 Φεβρουαρίου.
Hlianna (Διαχειριστής)
Administrator
Δημοσιεύσεις: 17802
graph
Αποσυνδεδεμένος Προβολή Προφίλ Μέλους
Φύλο: Θήλυ Τοποθεσία: Αθήνα
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του Forum για να κάνετε μια δημοσίευση.
 
#24370
Απ:Οι μεγάλοι της γεύσης... 9 Χρόνια, 9 Μήνες πριν  
Γεια σου Ιλιαννα με τα ωραια αρθρα σου!Ψαγμενη σε βρησκω φιλεναδα!
hrisag (Μέλος)
Platinum Boarder
Δημοσιεύσεις: 4780
graphgraph
Αποσυνδεδεμένος Προβολή Προφίλ Μέλους
Φύλο: Θήλυ Τοποθεσία: Βραυρωνα,Αττικης Γεννέθλια: 0001-05-24
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του Forum για να κάνετε μια δημοσίευση.
 
Μετάβαση στην αρχήΣελίδα: 1
Συντονιστές: Margo  Bianka 
Μεταφορά στην κορυφή