Πρόσφατα σχόλια



FORUM: ΝΕΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ

Απ:Περισσεύματα ψωμιού
shubhupatil 8.7.2019 11:08
Απ:Παιχνίδι... Διλήμματα
Hlianna 25.2.2019 8:35
Απ:Αστεία ονόματα που έχουμε ακούσει....
Hlianna 25.2.2019 8:11
Απ:Παιχνίδι: Βρες τη λέξη !
Johnnys 23.2.2019 22:50
Απ:Αστεία ονόματα που έχουμε ακούσει....
Johnnys 23.2.2019 22:21
Απ:Παιχνίδι: Συνέχισε την Παροιμία......
Johnnys 23.2.2019 22:18
Απ:Παιχνίδι: Ναι ή Όχι;
Johnnys 23.2.2019 22:15
Απ:Παιχνίδι... Διλήμματα
Johnnys 23.2.2019 22:12
Απ:Παιχνίδι: Ερωτήσεις-Απαντήσεις !
Johnnys 23.2.2019 22:10
Απ:Μαγειρεύω....φράσεις!
Johnnys 23.2.2019 22:05
Απ:ψωμί ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ και συντηρητικά
Johnnys 23.2.2019 2:06
Απ:Τα μυστικά για ένα πετυχημένο κέικ
Johnnys 22.2.2019 23:47
Απ:Τα μυστικά για ένα πετυχημένο κέικ
Athina P 15.2.2019 10:59
Απ:Κεικ με τυρί μασκαρπόνε
Athina P 15.2.2019 10:52
Απ:Γιορτή !
Athina P 15.2.2019 10:50
Απ:Κάνναβη σε τροφές
Hlianna 2.2.2019 8:25
Απ:Περισσεύματα ψωμιού
Athina P 23.1.2019 9:31
Απ:Περισσεύματα ζυμαρικών
Athina P 23.1.2019 9:28
Απ:Περισσεύματα ψαριού!
Athina P 23.1.2019 9:12
Κάνναβη σε τροφές
Athina P 4.1.2019 18:03
Περισσότερα...

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ


Γεια χαρά, Επισκέπτης
Παρακαλώ Σύνδεση ή Εγγραφή.    Χάσατε τον κωδικό σας;

Οι κεφτέδες
(1 μέλος/η είναι εδώ) (1) Επισκέπτης
Μετάβαση στο τέλοςΣελίδα: 1
ΘΕΜΑ: Οι κεφτέδες
#19027
Οι κεφτέδες 9 Χρόνια, 11 Μήνες πριν  


Οι κεφτέδες δεν είναι ένα φαγητό που επινοήθηκε πρόσφατα. Με το διαφορετικό όνομα «μύμα», δηλαδή, εμφανίζεται στα αρχαία ελληνικά συγγράμματα. Συνήθως επρόκειτο για μείγμα από κρέας, θαλασσινά, ψάρια ή λαχανικά που κοπανίζονταν στο γουδί ή ψιλοκόβονταν. Αυτό το μείγμα εμπλουτιζόταν με λίγο πλιγούρι, διάφορα μυρωδικά και μπαχαρικά, και τηγανιζόταν ή ψηνόταν στη σχάρα τυλιγμένο σε φύλλα συκιάς ή αμπελόφυλλα.

Οι κεφτέδες, σε όλες τους τις μορφές, cevapcici από τη Σερβία, cig kofte από την Τουρκία, κεμπάπ από τη Βουλγαρία, κεφτέδες από την Ελλάδα, είναι πηγή δημιουργικής έμπνευσης για τους καλοφαγάδες των Βαλκανίων, καθώς η παρασκευή τους, σε όλες τις παραπάνω χώρες, επιφυλάσσει ευχάριστες -για τους ουρανίσκους- εκπλήξεις, λόγω των συστατικών τους.

Γευσιγνώστες και ειδικοί της κουζίνας έκαναν έρευνα για τους κεφτέδες των Βαλκανίων και δημοσίευσαν τα αποτελέσματα του «αγώνα των κεφτέδων» στην ιστοσελίδα balkantravellers.com.
Εκεί λοιπόν μαθαίνουμε ότι στην Τουρκία παρασκευάζονται περίπου 290 είδη κεφτέδων, οι πιο δημιουργικοί στην παρασκευή κεφτέδων και «εναλλακτικών κεφτέδων» είναι οι Ελληνες, ότι οι Σέρβοι είναι αυτοί που δίνουν στον κεφτέ περίοπτη θέση στην εθνική τους κουζίνα, ότι Αλβανοί, Βούλγαροι, Ρουμάνοι, Σκοπιανοί είναι λίγο πιο πίσω... στα κεφτεδάκια. Και ειδικότερα παρουσιάζεται η σχέση κάθε χώρας με τον κεφτέ... της.



Ελλάδα

Κεφτέδες, σουτζουκάκια και γιουβαρλάκια

Η κλασική συνταγή για τους κεφτέδες περιλαμβάνει χοιρινό και μοσχαρίσιο κρέας και κρεμμύδι, ψίχα ψωμιού, αβγά, μαϊντανό. Σε ορισμένες περιπτώσεις το μείγμα συνοδεύεται από κύμινο, λευκό κρασί ή μοσχοκάρυδο. Αλλες «μορφές» των κεφτέδων είναι τα σουτζουκάκια και τα γιουβαρλάκια. Τα πρώτα ετοιμάζονται με πολύ κύμινο, κρεμμύδι και ρίγανη, ορισμένες φορές μόνο με μοσχαρίσιο κρέας και γίνονται ψητά. Τα γιουβαρλάκια είναι η ελληνική εκδοχή των κεφτέδων με ρύζι. Σε αυτή την περίπτωση η σάλτσα είναι συγκεκριμένη -προετοιμάζεται με ελαιόλαδο και περιέχει δυόσμο.

Κεφτέδες και σουτζουκάκια στις χώρες της πρώην ενιαίας Γιουγκοσλαβίας

Στις χώρες που κάποτε αποτελούσαν «κομμάτια» της πρώην ενιαίας Γιουγκοσλαβίας, οι πολίτες δεν κρύβουν την αγάπη τους για τα σουτζουκάκια (cevapcici) και τα μπιφτέκια (pljeskavica).Τα σουτζουκάκια σερβίρονται, συνήθως, με γενναίες ποσότητες κρεμμυδιού, κόκκινης πιπεριάς και τομάτας. Μάλιστα, ο Σέρβος συγγραφέας Μπράσινλαβ Νούσιτς (1864-1938) περιέγραψε τους κεφτέδες ως ένα πολύτιμο ορεκτικό για τους Σέρβους, τους Κροάτες και τους Σλοβένους.

Αλβανία-Ρουμανία

«Περίεργες» προσθήκες

Στην Αλβανία, η συνταγή για την παρασκευή των κεφτέδων έχει στοιχεία από την ελληνική και την τουρκική κουζίνα, αλλά και άρωμα δυόσμου. Ακόμη πιο «περίεργη» είναι η προσθήκη πουρέ βρασμένων φασολιών που κάνουν οι Ρουμάνοι.


Τουρκία

Από τα φαγάδικα της Αδριανούπολης στη Σμύρνη

Ορισμένοι υποστηρίζουν πως μόνο στην Τουρκία προετοιμάζονται περισσότερα από 290 είδη κεφτέδων. Το κοινό τους στοιχείο είναι πως δεν χρησιμοποιείται χοιρινό κρέας, αλλά κυρίως αρνίσιο και σε άλλες περιπτώσεις μοσχαρίσιο. «Πρωταγωνιστικό» ρόλο έχει το cig kofte που θα πει «ωμό κρέας», καθώς είναι πράγματι ένα μείγμα ωμού κιμά με πολλά μπαχαρικά και λαχανικά. Συνήθως σερβίρεται πάνω σε ένα κομμάτι μαρούλι και συνοδεύεται από κρύο αριάνι, που... απαλύνει το κάψιμο στο στομάχι.

Από το ευρωπαϊκό κομμάτι της Τουρκίας μέχρι τα ανατολικά της σύνορα με τη Συρία, οι συνταγές ποικίλλουν σημαντικά.


Βουλγαρία

Με κάθε τρόπο, αλλά πάντα με sharena sol

Πέραν του παραδοσιακού πιάτου, οι κεφτέδες στη Βουλγαρία συνοδεύονται συνήθως από τη sharena sol, ένα πικάντικο μείγμα βοτάνων. Οι παραδοσιακοί κεφτέδες παρασκευάζονται από χοιρινό και μοσχαρίσιο κρέας, συνήθως σε αναλογία 60:40, γεγονός που τους δίνει μια ξεχωριστή γεύση.

ΜΙΑ ΑΤΕΛΕΙΩΤΗ ΛΙΣΤΑ

Κάτω από το όνομα «κεφτές» μπορούμε να συντάξουμε μια ολόκληρη λίστα στρογγυλών παρασκευασμάτων με διαφορετική κάθε φορά σύσταση. Εκτός λοιπόν από τους παραδοσιακούς με το κρέας, έχουμε τους ντοματοκεφτέδες, πατατοκεφτέδες, ρεβιθοκεφτέδες, κολοκυθοκεφτέδες, κρεμμυδοκεφτέδες, ακόμη και θαλασσοκεφτέδες.

Η λίστα μοιάζει ατέλειωτη, αλλά η συνταγή είναι απλή: ψιλοκόβουμε λαχανικό, όσπριο, ή ακόμη και θαλασσινό, προσθέτουμε άφθονα μυρωδικά και, για να δέσει το μείγμα, μουσκεμένο ψωμί, αλεύρι, πλιγούρι, σιμιγδάλι, γαλέτα ή παξιμάδι τριμμένο.



ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ


****Χρησιμοποιήστε ψωμί 2-3 ημερών.

** Για να γίνουν οι κεφτέδες πιο τραγανοί, χρησιμοποιήστε σιμιγδάλι ή λίγο πλιγούρι ή καλαμποκίσιο αλεύρι.

* Για «εναλλακτικούς κεφτέδες», προετοιμάστε το μείγμα 3-4 ώρες πριν τους τηγανίσετε και αφήστε το στο ψυγείο. Με αυτό τον τρόπο τα αρώματα των υλικών θα ενωθούν αργά μεταξύ τους.

** Η καλή κρούστα απαιτεί καλό τηγάνισμα. Το ελαιόλαδο πρέπει να είναι αρκετά ζεστό ώστε να δημιουργήσει αυτόματα μια τραγανή εξωτερική επιδερμίδα.

** Χρησιμοποιήστε βαθύ τηγάνι. Και αφαιρέστε σε κάθε νέα τηγανιά τα υπολείμματα (π.χ. αλεύρι) από την προηγούμενη, ώστε να μη μαυρίσουν οι επόμενοι κεφτέδες.

** Μόλις βγάλετε τους κεφτέδες από το τηγάνι, ακουμπήστε τους σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας για να στραγγίξουν.

***Τους καταναλώνουμε χλιαρούς ή κρύους, ποτέ καυτούς! 

www.enet.gr
Hlianna (Διαχειριστής)
Administrator
Δημοσιεύσεις: 17802
graph
Αποσυνδεδεμένος Προβολή Προφίλ Μέλους
Φύλο: Θήλυ Τοποθεσία: Αθήνα
Τελευταία διόρθωση: 11/09/2011 16:18 από Hlianna.
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του Forum για να κάνετε μια δημοσίευση.
 
Μετάβαση στην αρχήΣελίδα: 1
Συντονιστές: Margo  Bianka 
Μεταφορά στην κορυφή