Πρόσφατα σχόλια



FORUM: ΝΕΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ

Απ:Περισσεύματα ψωμιού
shubhupatil 8.7.2019 11:08
Απ:Παιχνίδι... Διλήμματα
Hlianna 25.2.2019 8:35
Απ:Αστεία ονόματα που έχουμε ακούσει....
Hlianna 25.2.2019 8:11
Απ:Παιχνίδι: Βρες τη λέξη !
Johnnys 23.2.2019 22:50
Απ:Αστεία ονόματα που έχουμε ακούσει....
Johnnys 23.2.2019 22:21
Απ:Παιχνίδι: Συνέχισε την Παροιμία......
Johnnys 23.2.2019 22:18
Απ:Παιχνίδι: Ναι ή Όχι;
Johnnys 23.2.2019 22:15
Απ:Παιχνίδι... Διλήμματα
Johnnys 23.2.2019 22:12
Απ:Παιχνίδι: Ερωτήσεις-Απαντήσεις !
Johnnys 23.2.2019 22:10
Απ:Μαγειρεύω....φράσεις!
Johnnys 23.2.2019 22:05
Απ:ψωμί ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ και συντηρητικά
Johnnys 23.2.2019 2:06
Απ:Τα μυστικά για ένα πετυχημένο κέικ
Johnnys 22.2.2019 23:47
Απ:Τα μυστικά για ένα πετυχημένο κέικ
Athina P 15.2.2019 10:59
Απ:Κεικ με τυρί μασκαρπόνε
Athina P 15.2.2019 10:52
Απ:Γιορτή !
Athina P 15.2.2019 10:50
Απ:Κάνναβη σε τροφές
Hlianna 2.2.2019 8:25
Απ:Περισσεύματα ψωμιού
Athina P 23.1.2019 9:31
Απ:Περισσεύματα ζυμαρικών
Athina P 23.1.2019 9:28
Απ:Περισσεύματα ψαριού!
Athina P 23.1.2019 9:12
Κάνναβη σε τροφές
Athina P 4.1.2019 18:03
Περισσότερα...

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

970-patateskrasates1.jpg
Πατάτες κρασάτες


Γεια χαρά, Επισκέπτης
Παρακαλώ Σύνδεση ή Εγγραφή.    Χάσατε τον κωδικό σας;

Μαρινάρισμα και συμβουλές
(1 μέλος/η είναι εδώ) (1) Επισκέπτης
Μετάβαση στο τέλοςΣελίδα: 1
ΘΕΜΑ: Μαρινάρισμα και συμβουλές
*
#75385
Μαρινάρισμα και συμβουλές 6 Χρόνια, 8 Μήνες πριν  
Η λέξη «μαρινάδα» προέρχεται από την λατινική λέξη «marinara» που σημαίνει το προερχόμενο από τη θάλασσα και οι αυθεντικές μαρινάδες, αιώνες πριν, δεν ήταν τίποτα άλλο από το τοποθετούν κομμάτια κρέατος σε λινά τσουβάλια και να τα αφήνουν στο κύμα της θάλασσας να μαλακώσουν αλλά και να διατηρηθούν αφού δεν υπήρχαν ψυγεία.

Τι είναι και τι κάνουν οι μαρινάδες;

Οι μαρινάδες έχουν σκοπό να ενισχύσουν αρωματικά και γευστικά και όχι να σκεπάσουν τη γεύση ενός κρέατος, πουλερικού ή ψαριού. Επίσης προσθέτουν υγρασία ειδικά όταν έχουν σαν βάση κάποιο έλαιο και μας δίνουν την αίσθηση ότι μαλακώνουν το κρέας. Με το μαρινάρισμα καταφέρνουμε να μαλακώσουμε επιφανειακά το μυϊκό ιστό από τα όξινα συστατικά που περιέχονται στο υγρό της μαρινάδας.

Από τι πρέπει να αποτελούνται οι μαρινάδες;


Οι μαρινάδες πρακτικά αποτελούνται από τρία μέρη. Πρώτο, είναι το λάδι που χρησιμοποιείτε στο κρέας ή στο ψάρι. Δεύτερο, είναι το ξινό μέρος (πχ. το κρασί, το ξύδι, χυμός από λεμόνι ή πορτοκάλι, ντομάτα αλλά και το γιαούρτι ή το γάλα.) Τρίτο, είναι τα αρωματικά που δίνουν στην μαρινάδα την γεύση και το άρωμα (πχ. φρέσκα ή αποξηραμένα μυρωδικά και βότανα, μπαχαρικά, κρεμμύδια ,σκόρδα, πιπεριές, μουστάρδες.)

Τι συμβαίνει κατά το μαρινάρισμα;

Όταν ένα κρέας, κοτόπουλο ή ψάρι «εκτεθεί» σε ένα όξινο περιβάλλον οι δεσμοί των πρωτεϊνών στο μυϊκό ιστό σπάνε μεταξύ τους και έτσι οι πρωτεΐνες διαμορφώνουν ένα χαλαρό «πλέγμα». Έτσι η υγρασία - από τα υγρά της μαρινάδας - παγιδεύεται ανάμεσα στο πλέγμα αυτό και διατηρεί τον ιστό υγρό και ζουμερό.

Πως μαρινάρουμε;


Μαρινάρουμε πάντα τα προϊόντα μας σε καθαρά γυάλινα σκεύη ή κατάλληλες σακούλες τροφίμων σε χαμηλές θερμοκρασίες (ψυγείο) προς αποφυγή αλλοίωσης ή επιμόλυνσης. Αποφεύγουμε να χρησιμοποιούμε μεταλλικά σκεύη ή αλουμινόχαρτο γιατί διαβρώνεται από τους όξινους παράγοντες και συχνά μπορεί να δώσει μια μεταλλική γεύση στα φαγητά μας.
Καλύπτουμε το κρέας, κοτόπουλο ή ψάρι τελείως με τη μαρινάδα και τη βοηθάμε να πάει παντού. Γενικά χρησιμοποιούμε 1 κούπα μαρινάδας για κάθε 1 κιλό κρέατος.

Πόση ώρα μαρινάρουμε;

Για τα κρέατα μπορεί να είναι από 8 ώρες μέχρι 24 ώρες ανάλογα το είδος, την ηλικία του ζώου και τον τρόπο μαγειρέματος. Για τα χοιρινά 4-6 ώρες είναι αρκετές. Για το κοτόπουλο 2-4 ώρες και για τα ψάρια όχι παραπάνω από μια ώρα.
Hlianna (Διαχειριστής)
Administrator
Δημοσιεύσεις: 17802
graph
Αποσυνδεδεμένος Προβολή Προφίλ Μέλους
Φύλο: Θήλυ Τοποθεσία: Αθήνα
Τελευταία διόρθωση: 12/03/2013 10:26 από Hlianna.
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του Forum για να κάνετε μια δημοσίευση.
 
#75693
Απ:Μαρινάρισμα και συμβουλές 6 Χρόνια, 2 Μήνες πριν  
καλά ο άντρας μου είναι σπέσιαλίστας στη μαρινάρα. έχει μια συνταγή για barbeque me Jack daniels που κάνει το κρέας λουκούμι.
leila1 (Μέλος)
Fresh Boarder
Δημοσιεύσεις: 8
graphgraph
Αποσυνδεδεμένος Προβολή Προφίλ Μέλους
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του Forum για να κάνετε μια δημοσίευση.
 
#75697
Απ:Μαρινάρισμα και συμβουλές 6 Χρόνια, 2 Μήνες πριν  
Πιστεύω να τη μοιραστείς μαζί μας
Hlianna (Διαχειριστής)
Administrator
Δημοσιεύσεις: 17802
graph
Αποσυνδεδεμένος Προβολή Προφίλ Μέλους
Φύλο: Θήλυ Τοποθεσία: Αθήνα
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του Forum για να κάνετε μια δημοσίευση.
 
Μετάβαση στην αρχήΣελίδα: 1
Συντονιστές: Margo  Bianka 
Μεταφορά στην κορυφή