Πρόσφατα σχόλια



FORUM: ΝΕΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ

Απ:Μέτρημα υλικών
pripankaj 17.11.2018 8:55
Απ:Τα αυγά στη διατροφή μας!
Hlianna 24.7.2018 20:54
Απ:Το πρωινό σας ξεκίνημα
Hlianna 24.7.2018 20:53
Απ:Περί ορέξεως...των άλλων!
Hlianna 24.7.2018 20:51
Απ:Πώς γεμίζω εύκολα και γρήγορα κανελόνια
Hlianna 24.7.2018 20:50
Απ:Το πρωινό σας ξεκίνημα
ioankedi@protonmail.com 24.7.2018 14:08
Απ:Τα αυγά στη διατροφή μας!
ioankedi@protonmail.com 21.7.2018 14:56
Απ:Περί ορέξεως...των άλλων!
ioankedi@protonmail.com 21.7.2018 14:54
Απ:Πώς γεμίζω εύκολα και γρήγορα κανελόνια
ioankedi@protonmail.com 21.7.2018 14:52
Απ:Έρευνα για την ελληνική κουζίνα - 5 κουτιά δώρο
myGREEKbox 19.9.2017 12:18
Έρευνα για την ελληνική κουζίνα - 5 κουτιά δώρο
myGREEKbox 5.9.2017 8:17
Φτιαξε μια υπεροχη σπιτικη βυσσιναδα
howto 16.7.2017 16:45
Φτιάξε πετιμέζι σύκου
howto 11.7.2017 10:21
Φτιαξε ευκολα βανίλια υποβρύχιο
howto 11.7.2017 9:53
Φτιάξε εύκολα το υπέροχο λικέρ καρύδι
howto 11.7.2017 9:50
Φτιάξε την καλύτερη σπιτική κέτσαπ
howto 11.7.2017 9:46
Απ:Συμβουλές για τοπικά φαγητά
Hlianna 22.4.2017 19:06
Συμβουλές για τοπικά φαγητά
Αποστολία 22.4.2017 16:13
Απ:Πώς χρησιμοποιούμε την πήλινη γάστρα μας
Bianka 17.10.2016 18:25
Απ:Πώς χρησιμοποιούμε την πήλινη γάστρα μας
belladona 9.9.2016 12:12
Περισσότερα...

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

4113-pswmakimarfaritaken.jpg
Ψωμάκια μαργαρίτες


Γεια χαρά, Επισκέπτης
Παρακαλώ Σύνδεση ή Εγγραφή.    Χάσατε τον κωδικό σας;

Τα αυγά στη διατροφή μας!
(1 μέλος/η είναι εδώ) (1) Επισκέπτης
Μετάβαση στο τέλοςΣελίδα: 1
ΘΕΜΑ: Τα αυγά στη διατροφή μας!
#47836
Τα αυγά στη διατροφή μας! 8 Χρόνια πριν  
7+1 ερωτήσεις γύρω από τα αβγα!



Ψάχνουμε αγωνιωδώς βιβλία,συνταγές,ιστοσελίδες, ρωτάμε μαμάδες, γιαγιάδες και θείες μας ενίοτε. Και όλα αυτά για να μάθουμε για το αυγό! Μην το βλέπετε απλά, το αυγό είναι μία ολόκληρη πρόκληση. Πόσο χρόνο θέλει για να γίνει ποσέ, πώς θα τηγανιστεί ομοιόμορφα, πώς θα γίνει μελάτο και άλλα τέτοια ερωτήματα ταλανίζουν το νου της νοικοκυράς όταν έρχεται η ώρα να ασχοληθεί με το αυγό. Έτσι λοιπόν σας δίνω ορισμένες ερωτήσεις αλλά και απαντήσεις γύρω από τα αυγά.

«Γιατί τελικά να ασχοληθώ με το αβγό;»
Όχι μόνο κάνει πιο νόστιμα τα γλυκά μας αλλά και τα φαγητά μας αλλά και γιατί:

Περιέχει σίδηρο που προφανώς κάθε άνθρωπος πρέπει να έχει σε ικανοποιητικά επίπεδα προκειμένου να αποφεύγει αναιμίες αλλά και άλλα προβλήματα από την έλλειψή του.

Περιέχει χολίνη η οποία έχει αποδειχθεί πως ενισχύει και ενδυναμώνει τη μνήμη σε μεγάλο βαθμό.

Περιέχει - ειδικά το ασπράδι του αβγού - 45% πρωτεϊνες πολύ καλύτερες και ανώτερες θα έλεγε κανείς από τις πρωτεϊνες που παίρνουμε από όλες τις άλλες τροφές που μπαίνουν στο τραπέζι.

Περιέχει λεκιθίνη ,η οποία βοηθά εν γένει τις πνευματικές διεργασίες ,αλλά και αναρίθμητες επιπλέον βιταμίνες όπως βιταμίνη Α, βιταμίνη Β12, βιταμίνη Β2, βιταμίνη Β5 και βιταμίνη Β9.

2. «Πόσα μεγέθη αυγών υπάρχουν;»
Στις ευρωπαϊκές χώρες υπάρχουν τα εξής μεγέθη αυγών:

Μέγεθος

Πολύ μεγάλο από 73 γρ. και άνω

Μεγάλο από 63 γρ. έως 73 γρ.

Μεσαίο από 53 γρ. έως 63 γρ.

Μικρό από 53 γρ. και κάτω.

3. «Πώς ελέγχω αν το αυγό είναι φρέσκο;»
Υπάρχει ένας πολύ απλός και πρακτικός τρόπος προκειμένου να διαπιστώσετε εάν ένα αυγό είναι πράγματι φρέκο. Γεμίστε ένα μπολ μεσαίο μεγέθους με νερό. Τοποθετήστε το αυγό μέσα στο μπολ. Εάν το αυγό παραμείνει στον πάτο του μπολ τότε μπορείτε να το απολάυσετε άφοβα. Εάν όμως το αυγό σας έρθει στην επιφάνεια τότε σίγουρα είναι χαλασμένο οπότε καλό θα ήταν να το αποφύγετε. Εάν τώρα έρθει κάπου στη μέση μπορείτε να το μαγειρέψετε αλλά με κάποια επιφύλαξη- καλό θα ήταν να εμπιστευτείτε την οσμή σας: αν μυρίζει πολύ άσχημα ή σαν ψάρι τότε θέλει... πέταμα!

4. «Πώς θα φτιάξω ένα "σφιχτό" αβγό;»
Βάλτε σε άν μικρό κατσαρολάκι τα αβγά που θέλετε αφήνοντας πολύ μικρά κενά μεταξύ τους. Έπειτα γεμίστε το κατσαρολάκι με κρύο νερό μέχρι να σκεπάσετε τα αβγά. ρίξτε ένα κουταλάκι αλάτι για να αποφύγετε το σπάσιμο και ανοίξτε το μάτι σε μεσαία θερμοκρασία. Αφήστε τα αβγά σας για 12' και έπειτα ξαβγάλτε τα με κρύο νερό. Έτοιμα!

5. «Πώς θα κάνω το αυγό μου μελάτο;»
Πολλοί από εμάς θέλουμε το αβγό μας με λίγο ρευστό κρόκο και λίγο πιο ενέμελα κινούμενο ασπράδι. Για να το πετύχετε αυτό ακολουθείτε τις παραπάνω οδηγίες βρασμού με τη μόνη διαφορά ότι τώρα αφήνετε το αυγό σας για 4' να βράσει.

6. «Πώς θα κάνω ένα τηγανητό αυγό;»
Αυτός ο τρόπος μαγειρέματος μπορεί να εμπλουτιστεί με τη χρήση διαφόρων μυρωδικών ωστόσο εγώ σας παραθέτω τον τρόπο να κάνετε τα αυγά σας σκέτα. Βάζετε σε άν αντικολλητικό τηγάνι λίγο λάδι και το αφήνετε να ζεσταθεί. Σπάτε το αυγό σας με προσοχή να μην σπάσει ο κρόκος και το βάζετε στο τηγάνι. Πιάνετε το τηγάνι από τη λαβή και το γυρίζετε κυκλικά για να αποκολληθεί το πολύ ασπράδι από τον κρόκο και να ψηθεί καλά. Αφήστε περίπου για τρία λεπτά και έπειτα αλατοπιπερώστε. Ξεκολλήστε προσεκτικά με μία σπατουλίτσα το αυγό σας.

7. «Πώς θα κάνω το αυγό μου ποσέ;»
Βάζετε σε ένα κατσαρολάκι νερό μέχρι τη μέση με μία κουταλιά της σούπας ξύδι να βράσει σε μεσαία φωτιά. Καθώς το νερό σιγοβράζει σπάτε και ρίχνετε προσεκτικά το αυγό σας μέσα στο νερό. Το αφήνετε εως ότουκαλυφθεί από μία λευκήλεπτή πετσούλα και γίνει σχεδόν οβάλ σχήματος.

8. «Πώς θα κάνω τα αυγά ομελέτα; »
Η χαρά όσων δε θέλουν να κοπιάζουν ιδιαίτερα! Παίρνετε τα αυγά σας και τα σπάτε σε ένα μπολ. Τα ανακατεύετε πολύ καλά με ένα πιρούνι μέχρι να γίνουν ομοιογενές μίγμα. Στο μίγμα προσθέτετε πιπέρι αλάτι και λίγο γάλα για να αφρατέψει η ομελέτα. Φυσικά, μπορείτε να βάλετε και άλλα υλικά όπως τυράκι, μπεϊκον αλλά και μανιτάρια. Βάζετε το αντικολλητικό σας στη φωτιά και ρίχνετε μέσα 4-5 σταγόνες νερό. Όταν το νερό εξατμιστεί το τηγάνι σας είναι έτοιμο! Βάζετε μέσα το μίγμα και το αφήνετε να ψηθεί καλά μέχρι να στεγνώσουν τα υγρά του.

Παραπάνω σας δίνω τις βασικές παραλλαγές του αυγού. Υπάρχουν πολλές ακόμη συνταγές όπως το μπουργέτο (αυγά με τομάτα), η ομελέτα με αυγά και πατάτες, τα ισπανικά αυγά και άλλα που αξίζει να τα αναζητήσετε!

Προσοχή! πριν από οποιαδήποτε χρήση του αυγού πάντα να το σπάτε ξεχωριστά από τα υπόλοιπα υλικά σας για να δείτε σε τί κατάσταση βρίσκεται!

Από την Αντωνία Γαρυφάλου

taw.gr/article.php?articleId=1713
Hlianna (Διαχειριστής)
Administrator
Δημοσιεύσεις: 17799
graph
Αποσυνδεδεμένος Προβολή Προφίλ Μέλους
Φύλο: Θήλυ Τοποθεσία: Αθήνα
Τελευταία διόρθωση: 27/11/2011 18:20 από Hlianna.
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του Forum για να κάνετε μια δημοσίευση.
 
#76174
Απ:Τα αυγά στη διατροφή μας! 5 Μήνες πριν  
Ποτε δεμ καταφερνω να βγαλω το βραστο αυγο στο επιπεδο ψησιματος που θελω......Παντα κατι δεν θα μου βγαινει σωστα...
ioankedi@protonmail.com (Μέλος)
Fresh Boarder
Δημοσιεύσεις: 4
graphgraph
Αποσυνδεδεμένος Προβολή Προφίλ Μέλους
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του Forum για να κάνετε μια δημοσίευση.
 
#76179
Απ:Τα αυγά στη διατροφή μας! 4 Μήνες, 3 Εβδομάδες πριν  
ioankedi@protonmail.com έγραψε:
Ποτε δεμ καταφερνω να βγαλω το βραστο αυγο στο επιπεδο ψησιματος που θελω......Παντα κατι δεν θα μου βγαινει σωστα...

κράτα χρόνο από την ώρα του βρασμού, μόλις δεις να αρχίζει να βράζει μέτρα....θα το πετύχεις κάποια στιγμή
Hlianna (Διαχειριστής)
Administrator
Δημοσιεύσεις: 17799
graph
Αποσυνδεδεμένος Προβολή Προφίλ Μέλους
Φύλο: Θήλυ Τοποθεσία: Αθήνα
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του Forum για να κάνετε μια δημοσίευση.
 
Μετάβαση στην αρχήΣελίδα: 1
Συντονιστές: Margo  Bianka 
Μεταφορά στην κορυφή